Većina u Parlamentu služi samo za trgovinu

Željka Domazet
Većina u Parlamentu služi samo za trgovinu

Sarajevo - Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH juče su ustvrdili da parlamentarna većina ne postoji, da je situacija u zemlji sve lošija i da Parlament uglavnom raspravlja o besmislenim stvarima, ali uprkos najavama nije pokrenuta inicijativa za smjenu Savjeta ministara BiH.

Parlamentarci su se okupili prvi put nakon ljetne pauze, a dočekala ih je gora situacija nego ona pred odlazak na odmor. Većinu formalno čine Savez za promjene, SDA, SBB i HDZ BiH, ali su odnosi među njima umnogome narušeni.

Poslanik SNSD-a Nikola Špirić je ocijenio da je situacija gora nego što je bila, jer ne postoji strateška parlamentarna većina nego trgovačka većina.

- Formira se većina kad kome od tih partnera zatreba neki ustupak u vezi sa zapošljavanjem, namještanjem tendera i zapošljavanjem direktora koji su stranački u vezi sa predstavnicima partija koje su u trgovačkoj koaliciji. Sve više dolazimo u vrijeme kada će i ta trgovačka većina sve slabije biti vidljiva. Vrijeme do izbora biće kotrljanje u blatu - naglasio je Špirić.

Dodao je da se vidi da je bio u pravu kada je upozoravao da u BiH stasaju paralelni sistemi.

- Obavještajni sektor je izvan parlamentarne kontrole i zbog toga sam smijenjen iz parlamentarne Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije. Institucije podrivaju institucije. Živimo u zemlji u kojoj glavni tužilac traži zaštitu od predstavnika institucija vlasti. To je apsurd, to je neviđeno u bilo kojoj zemlji svijeta. Postoje strukture koje bi da imaju svoj obavještajni sektor, svoj sud, svoje tužilaštvo i da počne Ivkova slava pred izbore - ističe Špirić.

On je rekao da pojedinci žele da bude doveden novi glavni tužilac koji će hapsiti po nalogu trgovačke koalicije.

- Plan je hapsiti pred izbore da bi se bilo kako došlo do izbornog rezultata. To je plan koji se priprema i u tome učestvuju paralelne institucije na koje sam ukazivao i ulazimo u mnogo zaoštreniju situaciju - upozorio je Špirić.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević potvrdila je da odavno nema parlamentarne većine na nivou BiH.

- Došli smo u potpuno apsurdnu i ljigavu situaciju. Evo, vidjeli ste i današnji dnevni red i čime se mi zamajavamo. Ovdje niko ne želi da se bavi ozbiljnim stvarima. Mi se bavimo pitanjima od kojih apsolutno niko nema koristi - rekla je Pandurevićeva i dodala da joj nije poznato da postoji inicijativa za smjenu Savjeta ministara i da ona možda može dobiti većinu u Predstavničkom domu, ali ne i u Domu naroda.

I šef Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je saglasan da većina postoji samo na papiru.

- Suštinski ona ne postoji. HDZ neće pokretati inicijativu za smjenu Savjeta ministara, koja je bespotrebna jer druge većine nema - istakao je Lovrinović.

Poslanik SDA Šefik Džaferović je rekao da će parlamentarna većina u ovom sastavu ostati sve do izbora. Damir Arnaut iz SBB-a je kazao da je ova stranka svoj stav o predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću iznijela glasanjem protiv njegovog izvještaja o radu. Saša Magazinović iz SDP-a, stranke koja je najglasnija u zahtjevima za smjenu Savjeta ministara, rekao je da je pitanje dana kada će to biti predloženo, navodeći da je Savjet ministara generator svih problema.

Polemike je ponovo bilo i u vezi sa ostavkom parlamentaraca iz SNSD-a u svim komisijama Parlamenta BiH. Poslanici ove stranke su rekli da ostaju pri neopozivim ostavkama bez obzira na odluku rukovodstva Predstavničkog doma da te ostavke ne prihvati.

- Ostavke predstavljaju naš jasan stav i odgovor na besmislenu i ničim argumentovanu odluku Predstavničkog doma o uklanjanju Špirića iz članstva Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA, čime je u potpunosti paralisana nadzorna funkcija Parlamenta nad ovom veoma važnom agencijom. Odluke o neprihvatanju ostavki smatramo direktnom posljedicom rasula u Parlamentu BiH i odsustva parlamentarne većine - saopštio je Klub poslanika SNSD-a.

Centralna banka

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je kazao da je Međunarodni monetarni fond (MMF) uputio pismo zvaničnicima u BiH u kojem izražava protivljenje prijedlogu zakona o parlamentarnom nadzoru, koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri.

- MMF se protivi dijelu predloženog zakona kojim se Centralna banka BiH stavlja pod nadzor Parlamenta BiH - pojasnio je Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana