Унаприједити сарадњу СНСД-а и Комунистичком партијом

Срна
Унаприједити сарадњу СНСД-а и Комунистичком партијом

Бањалука - Делегација СНСД-а и представници Комунистичке партије Кине /КПК/ разговарали су у провинцији Шандунг и граду Ћингдао о досадашњој сарадњи двије партије и моделима њеног даљег унапређења с циљем реализације конкретних пројеката између Кине и Републике Српске.

Делегација СНСД-а, предвођена потпредсједником Марком Видаковићем, састала се са делегацијом Комунистичке партије Кине града Ђингдао на челу са замјеником секретара КПК комитета Ћингдао Јанг Јуном.


Разговарано је о наредној посјети делегације КПК Републици Српској почетком идуће године.

Домаћини су представили организацију и начин функционисања вишемилионског града Ћингдао, као и позитивна искуства у отварању и развоју специјализованих економских зона, саопштено је из Главног одбора СНСД-а.

Јун је истакао да је Ћингдао највећи град Шандунг провинције са више од девет милиона становника и сматра се једним од градова са најдинамичнијим развојем у Кини.

Он је појаснио да је у националном стратешком програму "Један појас један пут" Ћингдао идентификован као један од кључних градова јер се налази на обали Жутог мора, те као један од највећих индустријских и туристичких центара у Кини.

На састанку је оцијењено да нека од ових искустава могу бити драгоцјена за Републику Српску у настојањима да се овај модел примијени и на њеном подручју.

Делегација СНСД-а посјетила је и административни центар Шинан дистрикта. Домаћини су показали како фунционише овај сервис грађана у локалној заједници, које врсте услуга пружа и како се води брига о свим категоријама становништва - од дјеце предшколског узраста, омладине, до пензионера.

У наставку посјете Кини, делегација СНСД-а посјетила је "Сино-џерман екопарк", њемачко-кинески пилот пројекат, индустријски парк јединствен у свијету, који је изграђен с циљем промовисања истраживања, развоја иновативних идеја и промоције еколошки одрживих стамбених јединица, те Луку Ћингдао, која запошљава више од 21.000 радника и друга је по величини у Кини.

Делегација СНСД-а упознала се о начину функционисања ове, седме по величини луке у свијету.

Планирано је да делегација СНСД-а током боравка у Кини посјети и провинцију Хебеј гдје ће се састати са званичницима ове провинције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана