Удар опозиције на тужиоце

Дарко Момић
Удар опозиције на тужиоце

Бањалука - Опозиционари у Народној скупштини РС траже измјене закона како би тужиоци могли кривично да одговарају за поступке у вршењу службене дужности, док су у правосудним институцијама и даље чврсто уз став да тужиоци и судије морају задржати имунитет.

Предсједавајући Посланичког антикоруптивног тима у оквиру кога дјелују искључиво опозициони посланици Адам Шукало најавио је јуче да ће тражити да по хитном поступку буде измијењен Закон о јавним тужилаштвима и Закон о кривичном поступку. Он је прецизирао да опозиција жели да буде дефинисана могућност утврђивања тужилачке одговорности у вршењу службене дужности, јер то сада није могуће.

- Према важећим законима главни тужилац, његов замјеник и сви тужиоци не могу бити кривично гоњени, нити одговарати у грађанском поступку. То у ствари значи да они имају општу амнестију за све што ураде у вршењу службене дужности. Ми не желимо на овај начин да вршимо притисак на рад тужилаштва, али ни да остану садашње одредбе према којима су тужиоци недодирљиви. Ако тужилац одлучи да нема елемената кривичног дјела и обустави истрагу, тај се предмет затвара и не може се више нигдје отворити. Грађанима се мора вратити уставно право на правично суђење и могућност да у случају одустајања тужиоца од гоњења могу сами ићи у тај поступак - каже Шукало.

Он је истакао да измјене закона које ће предложити опозициони посланици произилазе из закључака Анкетног одбора који је формирала Народна скупштина РС с циљем сагледавања чињеница у случају смрти Давида Драгичевића из Бањалуке и додао да је већ сада јасно да ће владајући посланици настојати да оборе закључке Анкетног одбора.

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија који је прије неколико дана гласовима огромне већине судија надмоћно реизабран на ову позицију каже да је посао посланика да предлажу законе и измјене и допуне закона.

- Због тога најрадије не бих коментарисао најављену иницијативу, али сматрам да би сви који предлажу законе требали да знају да судије и тужиоци имају имунитет у послу који обављају и да не могу да одговарају за одлуке које доносе. Наравно, ни судије, ни тужиоци не могу да чине кривична дјела и уколико почине кривично дјело одговорни су пред законом као и било који други грађанин, али морају да задрже имунитет и независност приликом доношења тужилачких или судијских одлука - каже Тегелтија.

Према ријечима једног тужиоца Окружног јавног тужилаштва Бањалука који је инсистирао на анонимности, посланици који предлажу укидање имунитета за тужиоце или не знају шта у ствари предлажу или нису свјесни шта би евентуално усвајање њиховог приједлога могло да изазове.

  • Као прво, шта мисле када би они могли кривично да одговарају зато што су гласали или зато што нису гласали за неки закон? А као друго, како замишљају хипотетичку ситуацију у којој би неки тужилац у Бањалуци, Требињу или Добоју могао кривично да одговара за вршење свог посла, док тужилац у Сарајеву, Зеници или Мостару не би могао. Можда су они кивни због неких тужилачких потеза у случају “Драгичевић”, али то нипошто није разлог за рушење цијелог система и постулата на којима почива владавина права. У ствари, најприје бих рекао да је ријеч о једном политикантском потезу са циљем прикупљања јефтиних поена - каже наш саговорник.

Касиповић

Министар правде РС Антон Касиповић није желио да коментарише иницијативу посланика опозиције.

- То је за сада само најава за коју сам сазнао из медија тако да би било непримјерено да дајем било какав коментар. Поред тога, Министарство правде припрема измјене Закона о кривичном поступку које би ускоро требало да се нађу пред посланицима - каже Касиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана