У затвору само 11 од 23 осуђена ратника

Г. М.
У затвору само 11 од 23 осуђена ратника

Сарајево - Од 23 особе које су због одласка на страна ратишта и придруживање формацијама терористичке организације Исламска држава осуђене на укупно 50 година затвора, 11 се налази на издржавању казни, рекли су "Гласу Српске" у Суду БиХ.

Тим је Суд БиХ потврдио писање "Гласа" да се у затвору налази мање од половине осуђених за тероризам.

Портпарол Суда БиХ Аида Делић-Волаш је, одговарајући на питање шта је са терористима којима су изречене правоснажне затворске казне, појаснила да су три особе већ издржале изречене казне затвора.

- Једном осуђеном казна затвора замијењена је новчаном казном коју је он платио. Пет лица је у поступку упућивања на издржавање изречене казне затвора - рекла је Делић-Волаш, али није одговорила на питање гдје се налазе још три правоснажно осуђена припадника Исламске државе.

Безбједњаци упозоравају да су казне за кривична дјела у вези са одласком на страна ратишта и придруживањем терористичким формацијама преблаге и да је проблем и што Суд БиХ не упућује осуђене на издржавање казне одмах након што је пресуда постала правоснажна. Због тога су на слободи шесторица од седморице осуђених из случаја "Енес Мешић и остали" којима је пресуда изречена још 7. априла. Мешић је такође био на слободи, али је ухапшен приликом покушаја илегалног преласка границе и поновног одласка на сиријско ратиште и тек тада је упућен на издржавање трогодишње затворске казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана