U Briselu koordinacioni sastanak donatora za zapadni Balkan

Srna
U Briselu koordinacioni sastanak donatora za zapadni Balkan

Sarajevo - Savjet za regionalnu saradnju /RCC/ domaćin je četvrtog koordinacionog sastanka donatora za zapadni Balkan koji se održava u Briselu, a čiji je cilj da se utvrde i koordinišu donatorske aktivnosti u ovom regionu i da se na taj način pomogne u ostvarivanju bolje usklađenosti između razvojnih prioriteta vlasti iz regiona i područja djelovanja donatora.

Na otvaranju današnjeg sastanka generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović istakao je da sastanak treba da posluži podizanju komunikacije u oblasti donatorske koordinacije u regionu na viši nivo.


Navodeći da su ekonomije zapadnog Balkana u potpunosti posvećene sprovođenju strategije Jugoistočna Evropa 2020 /JIE 2020/ i pratećeg višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor koji obuhvataju značajne reforme, prilagođavanja i usklađivanja, Svilanović je rekao da odgovarajuće finansiranje treba da prati ove korake.

"Ovaj sastanak stoga korisnicima i donatorima pruža odličnu priliku da razmijene informacije o stvarnim potrebama, nedostacima i mogućnostima radi uspješnog obavljanja započetih zadataka. Ovo je ujedno i važna prilika da donatori objedine i koordinišu svoje napore", dodao je Svilanović.

Šef Odjeljenja za regionalnu saradnju i programe za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Kolin Volf rekao je da treba iskoristiti zamah koji je za zapadni Balkan stvoren najnovijom strategijom EU o perspektivama proširenja na ovaj region.

"Region treba da pokaže da može raditi zajednički i ostvariti značajne rezultate. EU će pružiti pomoć u tom procesu", poručio je Volf.

U nastavku sastanka učesnici će biti detaljno upoznati o potrebama i nedostacima u pripremi politika i reformi, na polju tehničke pomoći, izgradnje kapaciteta kao i o potrebama za ulaganjima s ciljem provođenja višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor u svakoj ekonomiji, kao i na regionalnom nivou.

Na sastanku će se pokušati postići usklađenost buduće finansijske pomoći donatora sa ciljevima strategije JIE 2020 i višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor i pri tome raspoloživa sredstva povezati sa odgovarajućim mogućnostima, izbjeći dupliranja, te obezbijediti blagovremeno planiranje i prateća sredstva sa nacionalnih nivoa, saopšteno je iz RCC-a.

Sastanak je okupio zainteresovane strane i korisnike iz regiona koji su uključeni u provođenje strategije JIE 2020 kao i višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor u šest ekonomija zapadnog Balkana, glavne donatorske organizacije, bilateralne donatore te druge međunarodne finansijske institucije i organizacije da bi se upoznali i razgovarali o mogućnostima finansiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana