У Бриселу координациони састанак донатора за западни Балкан

Срна
У Бриселу координациони састанак донатора за западни Балкан

Сарајево - Савјет за регионалну сарадњу /РЦЦ/ домаћин је четвртог координационог састанка донатора за западни Балкан који се одржава у Бриселу, а чији је циљ да се утврде и координишу донаторске активности у овом региону и да се на тај начин помогне у остваривању боље усклађености између развојних приоритета власти из региона и подручја дјеловања донатора.

На отварању данашњег састанка генерални секретар РЦЦ-а Горан Свилановић истакао је да састанак треба да послужи подизању комуникације у области донаторске координације у региону на виши ниво.


Наводећи да су економије западног Балкана у потпуности посвећене спровођењу стратегије Југоисточна Европа 2020 /ЈИЕ 2020/ и пратећег вишегодишњег акционог плана за Регионални економски простор који обухватају значајне реформе, прилагођавања и усклађивања, Свилановић је рекао да одговарајуће финансирање треба да прати ове кораке.

"Овај састанак стога корисницима и донаторима пружа одличну прилику да размијене информације о стварним потребама, недостацима и могућностима ради успјешног обављања започетих задатака. Ово је уједно и важна прилика да донатори обједине и координишу своје напоре", додао је Свилановић.

Шеф Одјељења за регионалну сарадњу и програме за западни Балкан у Генералној дирекцији Европске комисије за политику сусједства и преговоре о проширењу Колин Волф рекао је да треба искористити замах који је за западни Балкан створен најновијом стратегијом ЕУ о перспективама проширења на овај регион.

"Регион треба да покаже да може радити заједнички и остварити значајне резултате. ЕУ ће пружити помоћ у том процесу", поручио је Волф.

У наставку састанка учесници ће бити детаљно упознати о потребама и недостацима у припреми политика и реформи, на пољу техничке помоћи, изградње капацитета као и о потребама за улагањима с циљем провођења вишегодишњег акционог плана за Регионални економски простор у свакој економији, као и на регионалном нивоу.

На састанку ће се покушати постићи усклађеност будуће финансијске помоћи донатора са циљевима стратегије ЈИЕ 2020 и вишегодишњег акционог плана за Регионални економски простор и при томе расположива средства повезати са одговарајућим могућностима, избјећи дуплирања, те обезбиједити благовремено планирање и пратећа средства са националних нивоа, саопштено је из РЦЦ-а.

Састанак је окупио заинтересоване стране и кориснике из региона који су укључени у провођење стратегије ЈИЕ 2020 као и вишегодишњег акционог плана за Регионални економски простор у шест економија западног Балкана, главне донаторске организације, билатералне донаторе те друге међународне финансијске институције и организације да би се упознали и разговарали о могућностима финансирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана