У БиХ најсмртоносније путеве у Европи

Aгенције
У БиХ најсмртоносније путеве у Европи

Број смртних случајева на цестама широм свијета достигао је цифру оф 1,24 милиона годишње, а предвиђа се да ће се тај број утростручити до 2030. године.

У развијајућем свијету смрт на цестама ће постати пети водећи узрок смртности на планети који ће престићи HIV/AIDS, маларију, туберклозу и друге сличне убице, тврди Свјетска здравствена организација (WHO).

На веб сајту Road Kill налази се интерактивна мапа на којој је приказано колика је стопа смртности на цеста у свим земљама свијета. Подаци датирају из 2010. године.

Када је у питању Европа, али и свијет, Шведска је издвојена као земља са савршеним путевима. Ова скандинавска држава имала је само 266 смртних случајева у саобраћају 2010. године, односно стопу од три смртна случаја на 100.000 становника, што је најниже у индустријализираним земљама.

За разлику од Шведске која броји 9,5 милиона становника, БиХ има убједљиво највишу стопу смртности на цестама у Европи, иако има око четири милиона становника. Наиме, према подацима Road Killа, Босна и Херцеговина има стопу смртности од 15,6 на 100.000 становника.

И истраживање Европског програма за процјену путева (EuroRAP), који се бави питањима безбједности цестовног саобраћаја на подручју Европе, показало је да је могућност погибије на путевима БиХ, која као држава спада у ред земаља са најризичнијим саобраћајницама на Старом континету, два до три пута већа него у земљама ЕУ.

Истраживање EuroRAP-а показује да је више од половине магистралних саобраћајница у БиХ високоризично за возаче и путнике, односно да постоји велика вјероватноћа да ће се на њима догодити саобраћајна несрећа са фаталним посљедицама.

На другом мјесту је Црна Гора која има стопу 15, затим Бјелорусија 14,4, Румунија 13,9, а Украјина 13,5.

Када су у питању остале земље бивше Југославије, најбољу цестовну сигурности има Словенија са стопом 7,2. Македонија има стопу 7,9, Србија 8,3, а Хрватска 10,4.

Најгора ситуација је на Тајланду који има стопу од 38,1, што је највиша стопа у цијелом свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана