Тужиоца Јањића туже за случај добијен у суду

Ж. Д.
Тужиоца Јањића туже за случај добијен у суду

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ покренуо је дисциплинску тужбу против тужиоца Тужилаштва БиХ Мирослава Јањића који води предмет против ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића, сазнаје "Глас Српске" од извора из ВСТС-а.

- Као разлог за покретање тужбе наведено је Јањићево недовољно ангажовање у предмету против Глигора Беговића, али је у позадини заправо предмет против Орића. Беговић, који је у рату био стражар у Сабирном центру Батковић код Бијељине, осуђен је у првостепеном поступку на 13, а у другостепеном на десет година затвора због злочина над Бошњацима, што је према Кривичном закону СФРЈ једна од највећих казни за ратни злочин - каже наш извор.

Додаје да је Јањић оптужницу против Беговића написао неколико мјесеци након што му је додијељен тај предмет.

- Прије тога тај предмет је седам година био у ладици, али за то нико није одговарао. Зато се поставља питање зашто ВСТС покреће дисциплински поступак против тужиоца који је предмет завршио у кратком периоду осуђујућом пресудом, а не и против тужилаца који годинама не раде ништа у случајевима ратних злочина као што су "Дудаковић", "Добровољачка", "Сијековац" и други. Вјероватно је одговор чињеница да је Јањић тужилац у предмету "Орић" - каже наш извор.

Јањићу су почетком године напаковане и оптужбе да је узео мито да би минирао свједоке у случају против Орића, а све је завршено хапшењем вишег инспектора у Одјељењу за ратне злочине Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) Џенане Омерхоџић због сумње да је лажно пријавила Јањића и свог колегу Новака Мијовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана