Тужилаштво застаром спасило Мехмедовића

Танјуг
Тужилаштво застаром спасило Мехмедовића

Сарајево - Посланик СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Шемсудин Мехмедовић спашен је од кривичног гоњења за прикривање арсенала наоружања и експлозивних материјала захваљујући организованој саботажи неколико тужилаштава која су допустила да овај предмет застари, пише "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Документ Агенције за истраге и заштиту Бих /SIPA/ о овоме стигао је прошле године док су још прикупљани докази у вези са пријавом о ратним злочинима над Србима на подручју Озрена, као и документација у вези са прикривањем арсенала оружја које је 2013. године пронађено код Тешња.

Лист тврди да праву опструкцију истраге, односно Мехмедовићеве заштите од кривичног гоњења, потврђује документ који је Сипи и Тужилаштву БиХ упућен из Зеничко-добојског кантоналног тужилаштва.

"Да је БиХ нормална земља, тај допис био би повод за хитну истрагу тужилачких пропуста, али је то у овом случају послужило као један од аргумената да Мехмедовић буде амнестиран од одговорности за кривична дјела која је починио", пише лист.

Потврду да је препуштено да тај предмет застари дао је тужилац Месуд Мустафић у свом допису Сипи, који је "упозорио" да више не може водити истрагу против Мехмедовића.

Пријава против Мехмедовића у ладицама Зеничко-добоојског кантоналног тужилаштва тако је лежала пуних 13 година.

"Вечерњи лист" истиче да је овај потез тужилаштва скандалозан, али пошто нико није реаговао, случај је архивиран, а Мехмедовић је политички рехабилитован, док је у међувремену дошло до смјене директора Сипе Горана Зупца.

Лист сва ова дешавања повезује са "ружном сликом о БиХ, чијим правосуђем очигледно влада једна политичка и национална структура".

"Вечерњи лист" наводи да је Мехмедовић током рата у БиХ био један од покровитеља добровољаца из исламских земаља који су се борили у редовима такозване Армије БиХ.

Он је отворено довођен и у везу са сакривањем велике количине оружја и
муниције коју су припадници Сипе отрили код Тешња 2013. године. У скривеним складиштима тада је пронађено око 800 пуњења за ручне ракетне бацаче иранске производње, те око 60 граната за бестрзајне топове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана