Тужилаштво БиХ: Драган Мектић обмањује јавност, угрозио је безбједност в.д. главног тужиоца

klix.ba
Тужилаштво БиХ: Драган Мектић обмањује јавност, угрозио је безбједност в.д. главног тужиоца

Сарајево - У свом иступу, министар безбједности БиХ, Драган Мектић, изнио је неистините тврдње којима обмањује јавност у циљу наношења штете институцији Тужилаштва БиХ, саопштено је из ове институције.

Иако је Тужилаштво БиХ у протекле три године (2014., 2015., 2016.), за кривична дјела из своје надлежности, међу којима и за најтеже облике кривична дјела, ратне злочине, организовани криминал, корупцију, трговину људима, финанцијски криминал, порезне утаје, тероризам и друга кривична дјела подигло 580 оптужница против 1276 особа, министар Мектић у иступу у медијима је изјавио да је "Тужилаштво за прошле три године, подигло 35 оптужница".

"Јавност треба знати да су и поред свих потешкоћа у 2016. години, подигнуте 194 оптужнице против 375 особа, остварена норма у Тужилаштву БиХ за 2016. годину је 138,97 одсто, а проценат осуђујућих пресуда 85,5 одсто", саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Детаљне информације о раду институције, в.д. главни тужилац, ускоро ће презентоватии на сједници ВСТВ БиХ.

Из Тужилаштва је саопштено да сматрају да је изнесеним тврдњама нанесена штета угледу институције Тужилаштва БиХ, које је носилац многих активности у борби против најтежих облика кривичних дјела, те ову информацију прослијеђујемо и ВСТС БиХ на упознавање. Овај иступ министра Мектића, само један је од јавних иступа, у којима износи нетачне податке о институцији Тужилаштва БиХ и вршитељу дужности главног тужиоца Гордани Тадић, коју неосновано доводи у везу са другим носиоцима правосудних функција.

"Својим недавним иступом министар Мектић је изравно угрозио сигурност в.д. главног тужиоца, о чему је упознато и руководство Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ", саопштено је из Тужилаштва БиХ.

С обзиром да се министар Мектић у свом иступу, позива на одређену "информације о стању у правосуђу", коју треба разматрати Парламентарна скупштина БиХ, Тужилаштво БиХ истиче да се ради о "обмањујућим информацијама и да изнесени наводи нису тачни, те да је тужилаштво отворено према свим институцијама законодавне, извршне и правосудне власти, ради пружања тачних и истинитих података".

"Тужилаштво БиХ, упркос свим притисцима, наставља интензивно радити у интересу владавине права и свих грађана БиХ", саопшеено је из ове институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана