Tužilac u Tužilaštvu BiH prijavio šeficu zbog nemara

Agencije
Tužilac u Tužilaštvu BiH prijavio šeficu zbog nemara

Sarajevo - Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić podnio je Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH disciplinsku prijavu protiv vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić zbog nemara i nepažnje u vršenju dužnosti.

Janjić je izjavio da je Tadićevu prijavio zbog lošeg rada na predmetima ratnih zločina u vrijeme dok je bila rukovodilac Odjeljenja za ratne zločine u Tužilaštvu BiH.

- Prijavu sam podnio s ciljem informisanja javnosti o stepenu nemara u njenom radu iskazanom u nepokazivanju minimuma interesovanja za rad na tim predmetima - kaže Janjić.

Dodao je da je ona prekršila Pravilnik o radu Tužilaštva BiH, odnosno da nije pravilno organizovala i nadgledala rad tužilaca na slučajevima ratnih zločina i da nije izvršavala obavezu da pregleda optužnice za ratne zločine.

- Ona je i u razgovoru s međunarodnim sudijom Džoanom Korner, koja je analizirala rad Tužilaštva BiH, izjavila da čak nije bila upoznata s tim ko pregleda optužnice. Neradom je dovela u pitanje Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina - rekao je Janjić.

Tadićeva je negirala navode iz prijave i istakla da je zbog nepoštovanja internih procedura i sprečavanja nje kao rukovodioca Odjeljenja za ratne zločine u sprovođenju predviđenih procedura u toku disciplinski postupak i krivična istraga protiv suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

- Protiv Janjića sam podnijela dvije disciplinske prijave zbog kršenja pravila i procedura u radu. Tu je i neblagovremeno ulaganje žalbe, zbog čega je oslobađajuća presuda u predmetu "Gibraltar" postala pravosnažna - rekla je Tadićeva. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana