Тегелтија: Ребаланс буџета резултат раста прихода

Срна
Тегелтија: Ребаланс буџета резултат раста прихода

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да ребаланс буџета Републике Српске за ову годину повећава буџетски оквир, који је резултат раста изворних прихода.

"Раст изворних прихода је једини разлог зашто се доноси ребаланс. Немамо никакву потребу када су у питању расходи да радимо корекцију буџета за 2018. годину", рекао је Тегелтија новинарима у Бањалуци у паузи сједнице Народне скупштине Републике Српске.


Он је нагласио да је задовољан тиме што се раст прихода показао већ у прва три мјесеца ове године и да се у овом тренутку може радити ребаланс буџета.

Коментаришући примједбе опозиције о "предизборном ребалансу буџета" , Тегелтија је рекао да ће о томе увијек бити расправе између власти и опозиције у парламенту Републике Српске.

"Резултат привредног раста у Републици Српској довео је до раста пореских прихода који су се осјетили у буџету и тај новац ће бити стављен на располагање грађанима Републике Српске", истакао је министар финансија.

Он је поновио да ће ребалансом буџета 11 милиона КМ бити издвојено за пољопривредне произвођаче, а 45 милиона КМ за капитална улагања у Српској од Требиња до Новог Града.

"Те пројекте не бира Влада Републике Српске, већ локалне заједнице", рекао је Тегелтија.

Он је навео да у овој години неће бити измјена пореског законодавства у Републици Српској истичући да све процјене раста прихода нису везане за било какву промијену пореског законодавства.

"Прије краја ове године дефинисаћемо промјене које треба да се десе од 1. јануара 2019. године као резултат споразума којег имамо са пословном заједницом, а тиче се процеса растерећења привреде за онај износ који ће бити дефинисан као повећана наплата пореза на доходак и на добит", закључио је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана