Тегелтија: Буџетски оквир 2,025 милијарди КМ

Срна
Тегелтија: Буџетски оквир 2,025 милијарди КМ

Бањалука - Влада Републике Српске требало би да у недјељу, 21. децембра, усвоји приједлог економске политике и буџета за наредну годину, са буџетским оквиром од 2,025 милијарди КМ, најавио је министар финансија Српске Зоран Тегелтија.

Тегелтија је додао да би у републички буџет требало да се "слије" 1,588 милијарди КМ, што је за 48 милиона више у односу на ову годину.

"Порески приходи имају значајнији раст и процјена је да ће он износити до 80 милиона КМ, а та разлика је посљедица смањења непореских прихода за нешто више од 40 милиона КМ", рекао је Тегелтија за Радио-телевизију Српске.

Он је напоменуо да се на 40 милиона вишка не може рачунати, јер је ријеч о средствима из расподјеле дивиденди "Електропреноса БиХ", као и да ће се трошити мање, али да неће бити смањења плата, ни отпуштања.

"У односу на овогодишњи ребаланс, расходи су мањи за 70 милиона КМ, а по први пут планиран је и суфицит од 20 милиона КМ", рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, осим уштеда, планирају се и реформе у јавном сектору, при чему није предвиђено повећање пореза, већ ефикаснија наплата постојећих.

"Трошкови за путовања државних службеника мањи су за 30 одсто", рекао је Тегелтија.

Говорећи о приједлогу економске политике, Тегелтија је истакао да ће мјера успјеха Владе бити привредни раст и да је ММФ-ова процјена раста у БиХ 3,5 одсто, али да ће Влада Српске ићи са конзервативнијом варијантом.

Он је најавио да ће Влада у понедјељак, 22. децембра, оба документа упутити у парламентарну процедуру, док би консултације са социјалним партнерима требало да буду обављене током викенда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана