Тадићева на тапету због “Добровољачке”

Вељко Зељковић
Тадићева на тапету због “Добровољачке”

Сарајево - Адвокат Милан Романић поднио је Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против вршиоца дужности главног тужиоца БиХ Гордане Тадић због, како је наведено, неизвршења одлуке Уставног суда БиХ да у року од три мјесеца одлучи по приговорима оштећених за обустављање истраге у случају “Добровољачка”.

Романић, који је пуномоћник Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, војника ЈНА убијеног 3. маја 1992. године у нападу на војну колону у сарајевској Добровољачкој улици, те Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, поручника ЈНА убијеног 2. маја исте године у Сарајеву на Скендерији, поднио је кривичну пријаву и против Адиса Нуспахића, Бехаије Крњића и још 27 тужилаца Тужилаштва БиХ.

Томовићева и Гвозденовићева путем свог пуномоћника предложили су да Тужилаштво БиХ одмах након пријема ове кривичне пријаве одреди стварно и мјесно надлежно тужилаштво којем ће она бити достављена, те да оно провјери наводе из пријаве, отвори истрагу против Тадићеве и свих тужилаца чији је задатак био да раде на предмету “Добровољачка”.
Уставни суд БиХ је почетком ове године наложио Тужилаштву БиХ да одлучи по приговорима због обустављања истраге у предмету “Добровољачка улица”, али та институција није поштовала одлуку Суда.

Због свега наведеног, апеланти сматрају да су се у радњама одговорних у Тужилаштву БиХ остварила сва обиљежја неизвршења одлуке Уставног суда БиХ, за шта је предвиђена казна затвора од шест мјесеци до пет година.

Према ријечима директора Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС Милорада Којића ријеч је о логичном слиједу догађаја.

- Тадићева није поштовала одлуку Уставног суда БиХ. Трагично је и жалосно, а што вјероватно најбоље говори у каквој ми то држави живимо, да законодавно тијело које би требало да се бави процесуирањем кривичних дјела и само почини исто. Они су то урадили да би заштитили злочинце који су починили ратни злочин, али и ван домета правде ставили високопозиционирана лица из политичког живота БиХ - истакао је Којић за “Глас Српске” и додао да се на све начине покушава прикрити стварни карактер протеклог рата у БиХ.

Убијена 42 припадника ЈНА

Припадници “Зелених беретки”, “Патриотске лиге”, МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. маја 1992. године.
У овом нападу убијена су 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, те по двојица Бошњаци и Албанци. Том приликом заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана