Švercom 100 tona duvana utajeno deset miliona KM

Nebojša Tomašević
Švercom 100 tona duvana utajeno deset miliona KM

Banjaluka - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) priveli su juče u akcijama "List 2" i "Boks" 36 osoba zbog sumnje da su prošvercovali oko 100 tona duvana i time oštetili budžet za deset miliona maraka.

U akcijama, koje su sprovedene u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH (UIO), pretreseno je 30 lokacija širom BiH i zaplijenjeno 25 tona duvana vrijednog više od deset miliona maraka, te šest mašina za rezanje duvana.

U okviru akcije "List 2" privedeno je 21, a u akciji "Boks" 15 osumnjičenih. Obje akcije su izvedene po nalogu Tužilaštva BiH i u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova RS, Zapadno-hercegovačkog, Unsko-sanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Tokom akcija pretresene su firme, skladišta i kuće koje su koristili osumnjičeni na području Banjaluke, Orašja, Bijeljine, Gradačca, Brčkog, Sanskog Mosta, Mostara, Gruda i Posušja.

Izvor blizak istrazi je kazao da je jedna od glavnih firmi preko koje je švercovan duvan "Bosanac" iz Orašja, a glavni otkupljivači duvana za dalju preprodaju na crnom tržištu otkriveni su u Hercegovini.

Prema nezvaničnim informacijama, između ostalih, privedeni su Marinko Radanović, Beti Radanović, Sven Radanović, Danijel Avramović, Tanja Avramović, Marko Andrić, Milenko Kojić, Marko Kojić, Danijel Propratin, Branislav Ignjić, Marta Tešić, Vojislav Tešić, Stana Ganilović, Redžep Omerović, Ruža Skenderović, Perica Ninčić i Ekrem Zelkanović.

U Tužilaštvu BiH su, ne otkrivajući identitet osumnjičenih, saopštili da se među privedenima u akciji "List 2" nalaze odgovorne osobe otkupnih duvanskih stanica.

- Oni su omogućavali da duvan iz legalnih proizvodnih tokova završava na ilegalnom tržištu. Osumnjičene koji su uhapšeni u akciji "Boks" teretimo za neovlašćenu proizvodnju, skladištenje i distribuciju duvana i duvanskih proizvoda - rečeno je u Tužilaštvu BiH.

UIO je saopštio da sve privedene terete da su organizovano nabavljali i švercovali duvan.

- Oni su prodavali duvan na crnom tržištu bez plaćanja akciza, koje iznose 85 maraka po kilogramu. Prodavali su rezani i duvan u listu. Sumnjamo da su od februara do avgusta ove godine nezakonito prodali 100 tona duvana - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević.

Prema njegovim riječima, pojedini osumnjičeni su bili odgovorne osobe u firmama preko kojih je išla nezakonita preprodaja, a pojedini su duvan direktno preprodavali kupcima.

Kovačević je istakao da iznos za koji je oštećen budžet nije konačan i da će šteta biti poznata tek nakon što bude obavljena poreska kontrola svih osumnjičenih učesnika u preprodaji duvana.

Ranije akcije

Iz UIO BiH su podsjetili da ja akcija "List 2" nastavak ranije sprovedenih akcija "List" i List 1", u kojima je zaplijenjeno 48 tona duvana koji je nezakonito prodavan u BiH.

U akciji "List" u julu prošle godine razbijena je organizovana kriminalna grupa krijumčara duvana, koja je na tržište BiH ilegalno ubacila oko 220 tona usitnjenog duvana vrijednog oko 18 miliona KM. Tada su privedene 22 osobe. Tokom akcije "List 1" u oktobru prošle godine palo je šest osoba zbog sumnje da su prokrijumčarili oko 15 tona duvana, čime su oštetili budžet za oko 1,2 miliona KM. Tokom tih akcija zaplijenjeno je nekoliko mašina za rezanje duvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana