Швајцарска и Влада Српске финансирају пројекат енергетске ефикасности требињске Градске управе

Швајцарска и Влада Српске финансирају пројекат енергетске ефикасности требињске Градске управе 08.03.2018 18:28 | Срна

Требиње - Градоначелник Требиња Лука Петровић изјавио је данас да ће Швајцарска фондација "Ешертек" учествовати у финансирању пројекта енергетске ефикасности објекта Градске управе вриједног 280.456 евра /327.000 франака/.

Након што је данас у Градској управи разговарао са амбасадором Швајцарске у БиХ Андреом Раубер Заксер, Петровић је истакао да ће Швајцарска за овај пројекат директно издвојити 128.649 евра /150.000 франака/ док ће остатак средстава обезбиједити Влада Републике Српске.


"Желимо да на овај начин нашу Градску кућу модернизујемо, да је опремимо модерним системима који ће допринијети енергетској ефикасности", рекао је Петровић и додао да се прво мора урадити пројектна документација са свим истражним радњам који ће доказати исплативост пројекта, након чега ће кренути његова реализација.

Тај период, каже он, не може бити мањи од годину и по дана.

Петровић је подсјетио да Амбасада Швајцарске учествује у реализацији више пројеката у БиХ везаних за систем водовода и канализације, енергетске
ефикасности, подршке невладином сектору, безбједности, породици.

Он је истакао да су приликом данашње посјете амбасадору Швајцарске представили и пројекат развоја "смарт ситија" или "паметног града", као и све процедуре које је потребно увести, те навео да ће Град аплицирати за подршку овом пројекту.

Амбасадор Швајцарске у БиХ Андре Раубер Заксер подсјетила је да је Швајцарска у Требињу ангажована путем пројекта ЈЕП–запошљавања младих, као и да је њихова Амбасада подржала рад Центра за ментално здравље.

"Поздрављам тежње Града Требиња да постане жсмарт ситиж-жпаметан граџ. Вољела бих када би сви градови у БиХ тежили да постану жпаметни градовиж и да држава постане жпаметна државаж", рекла је Заксерова.

Амбасадор Швајцарске присуствоваће пројекцији швајцарског филма "Божански поредак" и учествовати у панел дискусији о правима жена, који ће вечерас бити приређени у Културном центру Требиње.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица