Суђење за злочине у Сребреници почиње 12. децембра

Танјуг
Суђење за злочине у Сребреници почиње 12. децембра

Београд - Почетак суђења осморици припадника Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске оптужених за злочине над цивилима у Сребреници данас је заказан за 12. децембар, пред Одјељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду.

У предмету Сребреница данас је завршено припремно рочиште, а главни претрес је одређен за 12. и 13. децембар, прецизирала је портпарол суда Тања Кољеншић за Танјуг.

Припремно рочиште било је затворено за јавност и на њему су се сви оптужени кратко изјаснили да нису криви, док ће на суђењу коне ће бити јавно моћи да детаљно изнесу своју одбрану.

Тужилаштво за ратне злочине терети окривљене за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва у саизвршилаштву, док браниоци окривљених оспоравају њену садржину и прецизност, тврдећи да појединачне радње за које се терете нису јасно дефинисане.

У овом поступку планирано је саслушање многомбојних свједока и експерата као и извођење других доказа.

Оптужница терети Недељка Милидраговића, Алексу Голијанина, Миливоја Батинића, Александра Дачевића, Бору Милетића, Јована Петровића, Драгомира Паровића и Видосава Васића.

Они се терете да су у Сребреници починили ратни злочин над цивилним становништвом, тако што су у хангару "Кравице" 14. јула 1995. године убили више стотина муслимана.

Међу жртвама које су убијене у хангару Кравице до сада је идентификовано више од 1.300 цивила Бошњака чији су посмртни остаци пронађени у масовним гробницама Глогова 1 и 2 и Равнице, као и у више секундарних гробница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана