Судије и тужиоци сумњиве ратне прошлости заштићени од санкција

ATV
Судије и тужиоци сумњиве ратне прошлости заштићени од санкција

Након што је Центар за истраживање рата и ратних злочина Српске упутио доказе о сумњивој ратној прошлости за девет судија и шест тужилаца Високом судском и тужилачком савјету, свим посланичким клубовима Представничког дома достављен је приједлог измјене Закона о Високом судском и тужилачком савјету, како би се коначно санкционисали они који су у пресудама дискриминисали Србе.

Хиљаду страница са доказима тренутно испитује Канцеларија дисциплинског тужиоца Тужилаштва БиХ, али у Центру од тога пуно не очекују.

“Одредбе закона и правилника нису дале могућност да се лица третирају на такав начин и да буде покренут дисциплински поступак против њих. Управо у том смислу је и ВСТС рекао да је потребно ући у измјене закона, а касније и самог Правилника како би и та лица могла проћи оне контроле које очигледно нису прошле када су именовани на судијску и тужилачку функцију”, каже Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске.

Против спорних судија и тужилаца и раније су свједочили српски заробљеници и логораши. У Високом судском и тужилачком савјету не желе да коментаришу иницијативу Центра за истраживање рата, али ни то што они свој приједлог још нису доставили. Претходним закључцима предвиђала су се разрјешења дужности без дисциплинског поступка, а нове тек треба да усагласе. Предсједник Савјета Милан Тегелтија за АТВ поручује да тренутно немају механизам за испитивање ратне прошлости запослених у бх. правосуђу, али да ће рјешење наћи уз помоћ Европске комисије. 

“Ми ћемо ускоро имати организовану такву врсту семинара, који ће се бавити управо испитивањем генерално прошлости запослених у правосудним институцијама, тако да прије него што одржимо такву врсту семинара заједно са Европском комисијом, ја нећу давати никакве детаље”, каже Милан Тегелтија, предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић подржава иницијативу Републичког центра, али по свему судећи, каже, нема наде да ће се у овом мандату тај закон и усвојити.

“То је веома пожељан закон, али мислим да више нема времена. Постоји могућност да се одржи још једна сједница, то је 4. септембра, али ја сумњам у њу. На посљедњој сједници Парламента никад се не доносе озбиљне одлуке. Тако да ни та, у популистичком смјеру, како иду посланици сада, неће се догодити да се стави на дневни ред”, сматра Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Спорне судије и тужиоци, према тврдњама Републичког центра, у правосудне институције засјели су од 2003. до 2007. године, а били су на функцијама у војним судовима у Сарајеву, Мостару, Зеници, Горажду и Тузли. На укупно 1.421 годину затвора осудили су 91 лице српске националности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана