Судије и тужиоце чека гушће сито

Свјетлана Шурлан
Судије и тужиоце чека гушће сито

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ планира да до краја године предложи измјене Закона о ВСТС-у, побољша методе селекције и избора чланова тог тијела, али и пооштри критеријуме за именовање судија и тужилаца и унаприједи оцјењивање њиховог рада.

Акционим планом који је усвојио ВСТС дефинисано је унапређење интегритета, управљања и одговорности, те повећање ефикасности истрага и рада на предметима организованог криминала и корупције.

- Посебну пажњу треба посветити критеријумима који ће омогућити доношење оцјене о квалитету рада судија и тужилаца и питањима у вези са додатним судијама, стручним сарадницима, националном балансу и промјени националног изјашњења судија и тужилаца - истакнуто је у акционом плану.

У ВСТС-у су истакли да је неопходно ојачати Канцеларију дисциплинског тужиоца и његов рад учинити ефикаснијим и транспарентнијим и измијенити прописе о сукобу интереса.

- Нарочита пажња биће посвећена правилима која се тичу провјере имовинских картона чланова ВСТС-а, судија и тужилаца, а треба покренути иницијативу за оцјену правног оквира нарочито у вези са објављивање картона - наводи ВСТС који је акционим планом предвидио да буде размотрена и потреба дораде дисциплинских мјера и подјела прекршаја на теже и лакше.

Када је ријеч о неријешеним предметима, предвиђено је да до краја године број предмета старијих од осам година треба да буде смањен за седам одсто. Планирано је да до краја идуће године у тужилаштвима буде запослено додатно особље које ће рјешавати старе предмете и да буде спријечено кршење права на суђење у разумном року. У ВСТС-у су истакли да ће инсистирати да до краја 2016. у сарадњи са властима буде системски ријешен проблем комуналних предмета, односно измијењен закон.

У документу је дефинисано да треба обезбиједити контролу и ограничење прилива нових предмета кроз обавезни поступак мирног рјешавања спорова, те декриминализацију одређених кривичних дјела.

- Биће предложено и рјешење проблема неједнаке оптерећености судија и тужилаца, делегирање предмета и измјена мјесне надлежности судова - истакнуто је у плану.

Портпарол ВСТС-а Марјана Поповић казала је да ће већ у децембру бити организована конференција посвећена досадашњим резултатима реформе правосудног система и могућим правцима у наставку тог процеса.

Истражни тимови

У дијелу акционог плана посвећеног повећању ефикасности истрага и рада на предметима организованог криминала и корупције, наведено је да ће ВСТС до краја године предложити формирање заједничких тимова полицијских агенција и тужилаца у свим тужилаштвима и полицијским тијелима у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана