Судија тужио врх ВСТС-а због имовине судија и тужилаца

nezavisne.com
Судија тужио врх ВСТС-а због имовине судија и тужилаца

Сарајево, Бањалука - Милан Благојевић, судија Окружног суда у Бањалуци, Канцеларији дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ поднио је дисциплинску пријаву против Милана Тегелтије, предсједника ВСТС-а, и свих чланова због Правилника о подношењу, провјери и обради финансијских извјештаја судија и тужилаца, по основу којег су имовински картони судија и тужилаца у БиХ требали да буду доступни јавности, а којем се успротивила Агенција за заштиту личних података.

Благојевић у својој пријави тврди да су чланови ВСТС-а свјесно прекорачили границе својих законских надлежности, јер су Правилником прописали права и обавезе правних субјеката, иако то може бити учињено искључиво законом.

“Уколико ВСТС одбаци пријаву то ће значити да ће и убудуће моћи када буду доносили друге правилнике кршити закон и не одговарати за кршење закона”, рекао је Благојевић за “Независне” истичући да се искључиво законом може прописати рад судија, па самим тим и када је у питању финансијско извјештавање, те да су чланови ВСТС-а с непажњом вршили своју дужност и с намјером у том својству очигледно кршили закон.

Тегелтија јуче није желио коментарисати Благојевићеву пријаву, а у ВСТС-у су нам рекли да је Канцеларија дисциплинског тужиоца запримила притужбу и да ће она бити ријешена у року који је прописан Законом о ВСТС БиХ.

“Када је ријеч о Правилнику о подношењу, провјери и обради финансијских извјештаја судија и тужилаца ВСТС ће поступти у складу са закључцима с којима је јавност упозната путем саопштења за јавност и објавом закључака на веб-страници. Одлагање примјене Правилника подразумијева и одлагање објаве финансијских извјештаја судија и тужилаца”, рекли су нам јуче у ВСТС одговарајући на питање каква је судбина правилника.

Сам Благојевић наводи да је за то да се што прије донесе посебан закон или да се допуни Закон о ВСТС-у, којим ће бити прописана обавеза свих домаћих судија и тужилаца да подносе финансијске извјештаје о свој њиховој имовини, што укључује и имовину њихових супружника и осталих чланова њихове породице.

“За то сам и да се законом пропише и право јавности да има увид у имовински картон сваког судије и тужиоца”, написао је Благојевић.

Подсјећања ради, прича о објављивању имовинских картона судија и тужилаца у Босни и Херцеговини траје већ годинама, међутим до данас ти картони нису доступни јавности. ВСТС то питање покушао је да ријеши доносећи Правилник о подношењу, провјери и обради финансијских извјештаја судија и тужилаца, али су се судије преко својих удружења жалиле Агенцији за заштиту личних података БиХ, која је на одређени начин забранила примјену тог правилника, тражећи да се он стави ван снаге. Неке од спорних одредаба правилника су, рецимо, да је њиме прописан ванредни начин провјере финансијског извјештаја и то на начин да се оствари увид у банковне евиденције.

“Ова одредба, сама по себи, без законског упоришта, за ВСТС представља основ по којем би поступали као истражни орган, што је неприхватљиво”, написано је у рјешењу Агенције за заштиту личних података БиХ.

Спорно је и то што Закон о ВСТС-у фокус ставља на функције судија и тужилаца које би могле довести у сукоб интереса, као и финансијске извјештаје у вези с активностима изван дужности судије и тужиоца, укључујући и износе које су наплатили, а супротно том закону овај правилник фокус ставља на имовину судија и тужилаца, вршење провјера свих финансијских прилива и одлива, штедње, поклона, кредита, позајмица, некретнина, возила, трошкова живота, запослења сродника...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана