Судија годинама суди покривена

Горан Маунага
Судија годинама суди покривена

Сарајево - Судија Општинског суда у Сарајеву Сабина Хаџизулфић од 2006. године на послу је покривена носећи на глави мараму као вјерско обиљежје иако је то противно Закону о судовима ФБиХ, Закону о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) и најновијем закључку ВСТС-а.

Занимљиво је да је ВСТС именовао Хаџизулфићеву на позицију судије, иако је она и на интервјуу за тај посао 2006. године била покривена. У ВСТС-у су свјесни тог пропуста, али тврде да то, ипак, није до њих.

- Нико из комисије која је обавила интервју с Хаџизулфићевом није рекао члановима ВСТС-а да је та особа покривена. У супротном, сигурно не би била именована за судију јер је то противно одредбама Закона о судовима ФБиХ - кажу у ВСТС-у.

Истичу да је ВСТС 21. септембра донио и закључак о вјерским обиљежјима и упражњавању вјере у току радног времена у правосудним институцијама који је прослијеђен свим предсједницима судова и главним тужиоцима у БиХ.

- То је забрањено и законима и кодексима. Ако је ВСТС, не својом грешком, именовао покривену Хаџизулфићеву на мјесто судије предсједник суда требало би да реагује на основу закона и најновијег закључка ВСТС-а и забрани јој да на послу истиче вјерска обиљежја - истакли су у ВСТС-у.

Портпарол сарајевског Општинског суда Амра Хоџић каже да је Хаџизулфићеву на мјесто судије именовао ВСТС и да до сада нико није реаговао на њено истицање вјерских обиљежја за вријеме обављања посла судије.

- Судију Хаџизулфић именовао је ВСТС и једино је та институција и може и разријешити дужности - каже Хоџићева.

Додала је да предсједници судова очекују даља упутства од ВСТС-а након доношења закључка у смислу јасног прецизирања одредаба о забрани ношења вјерских обиљежја носиоцима правосудних функција.

- Кад је ријеч о упражњавању вјере на радном мјесту свако има право на пола часа паузе коју може да користи како жели с тим што у склопу зграде суда не постоје просторије за молитву - рекла је Хоџићева.

У ВСТС-у наводе да је поштовање правила у надлежности предсједника судова и главних тужилаца.

- Сваки од њих који се обратио ВСТС-у добио је одговор да поступа у складу са законом и прописима који регулишу долазак, одлазак и боравак на послу - рекли су у ВСТС-у.

"Глас Српске" у априлу прошле године писао је да у општинским судовима у Сарајеву и Калесији и у Кантоналном тужилаштву у Тузли судије и тужиоци исламске вјероисповијести све масовније у току радног времена одлазе у џамију и да међу судијама има и оних које се покривају.  Законом о ВСТС-у судијама, тужиоцима и свим радницима у правосуђу забрањено је ношење вјерских обиљежја и испољавање припадништва било којој вјероисповијести у вријеме док су на дужности.

Калесија

Истицање вјерских обиљежја нарочито је изражено у калесијском Општинском суду.

- Иако је та појава смањена у посљедње вријеме, још има судија и радника који не поштују закон и којима нико не може да забрани одлазак у џамију током радног времена, што траје доста дуже од предвиђених пола часа колико траје пауза - кажу у том суду.

Бивши предсједник суда Ибрахим Омеровић, са скоро свим запосленима, годинама је петком у подне одлазио на молитву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана