Странке нестале са сцене послије избора

Ведрана Кулага
Странке нестале са сцене послије избора

БАЊАЛУКА - Већина мањих странака, које су у предизборној кампањи за опште изборе биле веома активне, потпуно су нестале са политичке сцене након што је спуштена изборна завјеса.

Њихови кандидати нису успјели да остваре значајније резултате, нити су се странке домогле парламената. За разлику од свакодневних активности на терену и саопштења за јавност, након изборног неуспјеха потпуно су се повукле са сцене препуштајући сав политички и медијски простор великим странкама.

У странкама, међутим, кажу да, упркос танким резултатима, нису одустали од својих идеја и да активно раде на ширењу страначке инфраструктуре. Резултате рада иза сцене дио поменутих странака очекује на првим локалним изборима за начелника и одборнике у новооснованој општини Станари заказаним за 1. фебруар идуће године. Други ће нову шансу чекати на редовним локалним изборима 2016. године.

Међу партијама које су имале активну предизборну кампању, а којима се потом изгубио траг у јавности, су прошле године формирана Странка праведне политичке (СПП) и Партија економске и социјалне правде (ПЕСП), коју је такође лани основао бивши потпредсједник РС Емил Влајки, те Комунистичка партија и Прва странка. Своје мјесто на политичкој позорници тражили су и представници Странке социјалне сигурности српских бораца, Српске алтернативе, Савеза за нову политику и Српске напредне странке - изворна, који су се пред почетак кампање удружили у коалицију Борци за нову политику. Иако удружени, у трци за парламент РС освојили су тек 3.385 гласова, што није било довољно ни за један мандат. ...

 

Oпширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана