Стеванчевић оснива нову пензионерску странку у РС

Ведрана Кулага
Стеванчевић оснива нову пензионерску странку у РС

Бањалука - Раскол међу политичким лидерима најстарије популације у Српској изродио је нову странку, чије оснивање крају приводи некадашњи предсједник Партије уједињених пензионера (ПУП) Илија Стеванчевић.

Пензионерска демократска странка је већ одмакла у припремама за регистрацију, а оснивачка сједница Скупштине заказана је за четвртак у Бањалуци.

Стеванчевић је 2015. године поднио оставку на мјесто предсједника ПУП-а. Он је једини посланик у Народној скупштини РС који представља пензионерску популацију, а мандат је на општим изборима 2014. године изборио са заједничке листе СДС-а, ПУП-а и СРС РС. Недуго затим дошао је у центар збивања на политичкој сцени, када је у јеку преговора о формирању власти изашао из опозиционог блока и подржао избор Владе РС и до данас дјелује као самостални посланик, али је ближи власти.

Формирање нове партије је, према Стеванчевићевим ријечима, у завршној фази.

- Испуњени су законски предуслови за то, прикупљено је неколико стотина потписа подршке и израђени су статут, одлука о оснивању и политичка платформа. Оснивачка скупштина биће одржана у малој сали Народне скупштине РС. Позив за оснивачку сједницу Скупштине сам упутио свим партијама у РС па ко дође, дође - рекао је Стеванчевић.

У својим редовима очекује добар дио оних којима је некада био партијски шеф у ПУП-у.

- Влада велико интересовање. У 15 општина имамо формиране иницијативне одборе и све иде како треба. Ако све буде ишло према плану, странка ће бити регистрована до половине марта - рекао је Стеванчевић.

Кључни разлог за оснивање нове странке, како тврди, је разочарење у све политичке партије, јер нису у довољној мјери исказале бригу за пензионере, борачку популацију, али и младе који одлазе у све већем броју.

- То смо препознали као највеће проблеме. Нећемо ћутјети, указиваћемо на аномалије. Нећемо бити усмјерени само на заштиту права пензионера већ ћемо тражити боља рјешења за цијелу Српску - рекао је Стеванчевић, који је потврдио да ће изаћи на предстојеће опште изборе, али да још не зна да ли ће у трку сами или у коалицији.

Његов насљедник на челу ПУП-а Илија Вујичић, којем је нови мандат повјерен на страначкој сјеници Скупштине крајем октобра 2017. године, каже да је оснивање нове пензионерске партије плод личног интереса.

- Код Срба је увијек било продаје и куповине. Срби се продају, а један од њих је Стеванчевић. Он је папак. Пошто је добио силне паре, сада их мора вратити. Он гледа лични интерес, а ми још гледамо како да поправимо што нам је он оставио, јер је уништио партију - рекао је Вујичић.

Припреме у ПУП-у

Илија Вујичић каже да ПУП почиње припреме за октобарске изборе.

- Имамо 42 општинска одбора. Имамо све више жена, а рачунам да ће доћи и неко нормално вријеме, јер није нормално да најбројнија популација нема својих представника у политичком животу - рекао је Вујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана