Štedišama olakšan put do novca u Srbiji

Marijana Miljić
Štedišama olakšan put do novca u Srbiji

Banjaluka - Deviznim štedišama koji su imali novac u filijalama banaka iz Srbije produžen je rok za prijavu potraživanja do 23. februara 2019. godine, a kao dokaz da su imali depozite moći će umjesto štednih knjižica dostaviti karticu deviznog računa.

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je da su usvojene izmjene Zakona o regulisanju javnog duga Srbije na osnovu kojih je produžen rok za prijavu potraživanja sa 23. februara 2018. za još godinu.

- Na taj način omogućeno je građanima da blagovremeno obezbijede svu dokumentaciju za prijavu potraživanja. Riječ je o potvrdama da štediše nisu ostvarile pravo na osnovu devizne štednje i da je do zastoja došlo iz razloga što pojedine bivše republike SFR Jugoslavije nisu okončale aktivnosti nadležnih organa u vezi sa izdavanjem ovih potvrda -  navelo je Ministarstvo finansija Srbije.

Stara devizna štednja građanima bivše Jugoslavije biće isplaćena putem obveznica u deset polugodišnjih rata. Prema ranijem prijedlogu, prva rata trebalo bi da bude isplaćena 31. avgusta iduće, a posljednja 28. februara 2023. godine. Međutim, u Ministarstvu finansija Srbije pojašnjavaju da je zbog pomjeranja roka za prijavu potraživanja odgođena i isplata obveznica i rok njihovog dospijeća za godinu.

Osim rokova izmijenjena su i dokumenta koja mogu poslužiti kao dokaz za posjedovanje štednje koja je ostala zarobljena u filijalama srpskih banaka u BiH.

- Kao dokaz o posjedovanju stare devizne štednje priznaćemo i karticu deviznog računa. Takođe, potvrdu mogu izdati ovlašćene finansijske institucije bivših republika SFR Jugoslavije, odnosno depozitne finansijske institucije, agencije za privatizaciju, banke i druge finansijske institucije - naveli su u Ministarstvu finansija Srbije.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić kazala je da još nisu upoznati sa novinama.

- Dobro je da je produžen rok jer je svega deset odsto vlasnika deviznih računa Invest banke prijavilo potraživanja u Srbiji. Ne znamo da li je razlog to što je BiH kasno donijela odluku o izdavanju potvrda koje Srbija traži ili je razlog što su pojedine štediše izgubile knjižicu jer bez nje do sada nisu mogli aplicirati. Nismo upoznati sa svim novinama i provjerićemo o čemu je riječ - kazala je Omersoftićeva.

Samo u Invest banci ostalo je zarobljeno 310 miliona evra, a u taj iznos uračunata je i kamata. Građani BiH imali su depozite i u Jugoslovenskoj investicijsko-kreditnoj banci i Privrednoj banci Beograd.

Presuda

Donošenjem Zakona o regulisanju javnog duga u Srbiji stvorena je mogućnost za isplatu novca na osnovu odluke Evropskog suda za ljudska prava koja je donesena u julu 2014. godine. Tom odlukom Srbiji je naloženo da od avgusta 2018. godine počne isplatu štedišama na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana