Српска сачувала Дан Републике 9. јануар

Ведрана Кулага
Српска сачувала Дан Републике 9. јануар

Бањалука - Народна скупштина РС усвојила је јуче Закон о Дану Републике према којем 9. јануар остаје Дан Републике, а новина је да ће он бити обиљежаван као секуларни празник, односно без вјерских обреда.

Закон, којим је сачуван највећи празник и рођендан РС, подржали су посланици СНСД-а, ДНС-а, СП-а и Уједињене Српске. "За" су гласали и посланици СДС-а иако су као и остали опозициони клубови изнијели низ критика на закон који је предложила Влада РС. Сједници нису присуствовали посланици коалиције "Домовина" који су оцијенили да је на сцени антиуставно дјеловање и правно насиље над припадницима осталих конститутивних народа у РС.

Законом је прописано да Влада РС одлуком уређује начин обиљежавања и празновања Дана РС, а усвојен је закључак Клуба посланика СНСД-а којим је Влада обавезана да усклади Закона о празницима РС у дијелу који се односи на испољавање вјерских слобода. Амандмани НДП-а и закључак НС нису добили подршку.

Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић истакла је у завршној ријечи да је приликом израде закона изабран глас грађана и да није истина да више не постоји Дан РС.

- Дан Републике је остао републички празник дефинисан у Закону о празницима РС. Ми смо дефинисали датум када је то и зато имамо посебан закон о Дану РС јер су грађани тако и тражили - рекла је Решићева.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић казао је да новим законом 9. јануар остаје Дан Републике, али да је то сада секуларни, а не вјерски празник.

- Онима који не доживљавају тај дан као Дан Републике и не желе да га славе, то ће бити и омогућено - истиче Вишковић.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић из Уједињене Српске је казао да је Дан Републике изнад свих закона о празницима и да Бошњаци немају разлога за опструкцију јер је испоштован захтјев да 9. јануар буде секуларни празник.

Шеф посланичког Клуба ДНС-а Споменка Стевановић рекла је да је усвојени закон компромис између демократски изражене воље народа и одлуке Уставног суда.

Представници опозиције критиковали су предложена рјешења оцијенивши да је Влада свела Дан РС на факултативни празник и да је Српска отишла много даље од онога што је од ње тражио Уставни суд БиХ одлуком којом је утврдио да је неуставан дио Закона о празницима РС, који прописује да се Дан Републике обиљежава 9. јануара. Посланик НДП-а Драган Чавић сматра да је Влада од Дана РС направила необавезујући празник због чега је тражио да у закону буде прецизирано да је то републички празник.

- То не пише. Закон има само четири члана и ја мањи закон нисам видио - рекао је Чавић чији НДП није подржао закон јер, како каже, нису имали за шта да гласају.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало је казао да му је жао што нису прихваћени приједлози које је изнио Чавић, оцијенивши да је рјешење трули компромис због чега су били уздржани током гласања.

Емотиван говор имала је потпредсједник парламента РС Соња Караџић-Јовичевић из СДС-а која је, задржавајући сузе, поручила да ово није смјела бити сједница гдје се сукобљавају мишљења и скупљају јефтини политички поени.

- Када неко некоме наноси штету, а да при томе нема јасно искристализовану корист, је чиста пакост. Нека неко проба Ирцима да забрани Светог Патрика, а гдје год су у свијету славе га на специфичан начин. Жао ми је што Влада није уважила приједлоге опозиције. Плашим се да је ово само крај другог чина и да нам слиједи трећи чин који води ка гашењу РС преко њеног имена до територије. СДС је гласао за јер, као државотворна странка, постоји на основама 9. јануара. Закон није по нашем укусу, али не можемо себи дозволити да на оваквом питању кажемо не - рекла је Караџић-Јовичевић.

Међу најоштријим критичарима закона био је посланик НС-а Адам Шукало тврдећи да једино "Домовина" има разлога за славље јер су успјели да укину Дан Републике као републички празник, на шта му је посланик СНСД-а Срђан Миловић одговорио да данас слави отаџбина, а не "Домовина".

Уставни суд БиХ утврдио је у новембру прошле године на основу апелације Бакира Изетбеговића да је неуставан дио Закона о празницима РС који прописује да је 9. јануар Дан РС. РС је потом спровела референдум на коме се 99,8 одсто грађана који су изашли на биралишта изјаснило да жели да 9. јануар и даље буде обиљежаван као Дан РС.

Додик

Предсједник РС Милорад Додик нагласио је да је донесен закон који је израз воље народа исказане на референдуму.

- РС је је показала озбиљну намјеру да чува и јача традицију. Донесен је Закон о Дану Републике и утврђено је да је то 9. јануар. Закон је донесен у складу са вољом народа, а опозиција се демаскирала и они би поново да произведу кризу у РС. Призивају санкције. Очито нису схватили да их народ неће. Ријеч је о лузерима који су изгубили све - истакао је Додик.

Бојкот

Посланици "Домовине", осим што нису присуствовали сједници, најавили су да ће размислити о даљем учешћу у раду парламента до краја овог мандата због чињенице да су на свечаној сједници поводом 25 година постојања Народне скупштине РС додијељене повеље првом предсједнику РС Радовану Караџићу и још неким за њих спорним особама.

Посланик "Домовине" Недим Чивић из СДА је рекао да можда више никад неће ући у Народну скупштину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана