Srbi ignorišu Osmiđevu odluku

Goran Maunaga
Srbi ignorišu Osmiđevu odluku

Sarajevo - Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, donošenjem samovoljne odluke o obilježavanju značajnih datuma u vjerskim kalendarima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, diskriminisao je pravoslavce pripadnike OS i Ministarstva.

To je ocjena srpskih predstavnika u institucijama na nivou BiH, koji napominju da bi zbog ove odluke za vaskršnje praznike Srbi trebalo da ostanu bez plaćenih neradnih dana, za razliku od pripadnika katoličke vjeroispovijesti koji će imati plaćeno odsustvo za Uskrs, koji se praznuje istog dana.

- Srbi u OS i Ministarstvu na Veliki petak i na Vaskršnji ponedjeljak sasvim sigurno neće doći na posao, bez obzira na odluku, a problem će poslije praznika najvjerovatnije biti riješen u njihovu korist, jer se na tome radi - tvrdi izvor "Glasa". On naglašava da je Osmić spornu odluku, po kojoj pripadnici Ministarstva i OS za potrebe obilježavanja značajnih datuma u vjerskom kalendaru mogu koristiti plaćeno odsustvo u trajanju od dva radna dana u toku kalendarske godine i neplaćeno odsustvo u trajanju od četiri radna dana, donio 31. decembra 2013. godine. Srbi su ta dva dana, ne znajući za odluku, iskoristili za pravoslavni Božić.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana