Слиједе ли унутарпартијска превирања у СДС-у?

Независне новине
Слиједе ли унутарпартијска превирања у СДС-у?

БАЊАЛУКА - Потпуно ненадано, Српска демократска странка (СДС), након унутрашњих превирања у вези с избором новог предсједника, те затишја које је након тога услиједило, улази, чини се, у одсудни период борбе одређених струја за најбоље позиције уочи општих избора 2018, као кључних за многе политичаре и њихове каријере.

Наиме, унутрашње потресе у овој партији изазвала је најава Александре Пандуревић, шефа Клуба СДС-а у парламенту БиХ, да ће странка преиспитати рад својих представника у извршној власти, укључујући и министре у Савјету министара. Будући да су представници СДС-а у Савјета министара, између осталих, Мирко Шаровић (инострана трговина и економски односи) и Драган Мектић (ресор безбједности), који, према опћој оцјени, имају добре резултате иза себе, логично је упитати се зашто се баш сада повлачи питање њиховог рада?

Чак су се могле чути и спекулације како Пандуревићева има амбицију да преузме Мектићеву фотељу, што она експлиците одбацује.

"То је највећа могућа глупост. Једина амбиција Александре Пандуревић је побједа СДС-а 2018. године!

Тачно је да ја сматрам да свака власт након неког времена треба да врши анализу рада свих именованих лица. Поготово јер ће 2017. бити тешка година, и политички и економски", истиче Пандуревићева.

На питање о могућој смјени министара у Вијећу министара, одговара како још није анализиран ни њихов, али ни рад замјеника те многих директора агенција.

"Ево, ја не могу да будем задовољна радом руководства ИДДЕЕА, јер имамо проблеме с пасошима. Вјерујем да директор и замјеник нису корумпирани, али имамо очит проблем с пасошима", истиче Пандуревићева, подсјетивши да су већ два пута поништавани тендери за нове пасошке књижице.

Њен колега из парламентарног клуба Борислав Бојић, такође потпредсједник СДС-а, поручује како нема никаквих турбуленција унутар странке.

"Нема никакве драме у СДС-у. Сви ми идемо на преиспитивање, то је потпуно нормална и редовна ствар. Дакле, Предсједништво има одговорност да анализира рад сваког појединца. Биће људи који ће бити похваљени, али би могло да буде и оних који ће бити промијењени", каже Бојић.

На питање када ће услиједити та анализа, одговара како ће то радити органи странке, те да "сигурно неће звати нас из 'Независних новина'".

Сам Мектић поручује да је "апсолутно право странке да анализира рад својих представника", те предлаже да то онда буду сви, на свим нивоима власти.

"Мислим да то не могу радити појединци, већ органи и предсједник. Све друго су спекулације које могу бити повезане с разним интересима", закључује Мектић.

Политичка аналитичарка Тања Топић каже како је очито да постоје превирања у СДС-у, "везана за позиционирање и заузимање одређених функција".

"Намеће се неколико питања. Да ли је ово само једна струја унутар СДС-а, или је то заиста јединствен став странке? Друга дилема је питање зашто се ово отвара сада кад имамо врло позитивне оцјене о раду министара СДС-а у Савјету министара. На крају, питање је колико би простора имали неки нови људи да нешто ураде у преосталом мандату", истиче Топићева.

Закључује да ћемо тек видјети да ли је струја која иницира ово питање "толико јака да наметне своју агенду" цијелој партији.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана