Себе прежалили, брига за Српску

Маријана Миљић
Себе прежалили, брига за Српску

Шевенинген - Радован Караџић, Ратко Младић, Мићо Станишић и Стојан Жупљанин нису забринути за своју судбину и проблеме које имају у притвору Хашког трибунала у Шевенингену и сву пажњу усмјерили су на положај и судбину РС.

Са посљедњом четворицом оптуженика у притвору из РС јуче су разговарали чланови Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор Народне скупштине и представници Министарства правде РС.

- Детаље разговора не можемо износити јер смо прихватили правила притворске јединице, која забрањује изношење било каквих информација - казао је предсједавајући скупштинског одбора Слободан Протић.

Једини утисак који је Протић могао да пренесе јесте да су Караџић, Младић, Станишић и Жупљанин најмање говорили о свом статусу и проблемима које имају у Шевенингену.

- Инсистирали су да чују све што се тиче РС, њене будућности и изазова који су пред њом. Стекли смо утисак да више брину о положају РС, него о свом статусу у Шевенингену - казао је Протић и додао да су из притворске јединице изашли пуни утисака и да сусрет неће заборавити док су живи.

Протић каже да су жељели да на овај начин пошаљу поруку да РС није заборавила људе, који су учествовали у њеном стварању и одбрани.

- РС цијени њихов допринос који су тада дали, али и мишљења и ставове које су нам пренијели. Анализираћемо посјету, јер се током разговора наметнуо низ питања којима институције РС треба да се баве на озбиљнији начин него до сада. Није то питање само ове четворице људи који су у Хагу. То је много већи проблем - навео је Протић.

Поред Протића у посјети Притворској јединици Хашког трибунала боравили и потпредсједница Народне скупштине Соња Карачић-Јовичевић, чланови Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор Недељко Гламочак, Наде Планинчевић и Јасна Лукић, помоћник министра правде РС Перо Дуњић и представник Канцеларије омбудсмана за људска права БиХ из реда српског народа Љубинко Митровић.

Влада РС усвојила је средином мјесеца нову одлуку о једнократном материјалном обезбјеђењу особа из Српске која се налазе у притвору при Хашком трибуналу за ову годину у износу од 20.000 КМ, док је прошле године за те намјене издвојено 40.000 КМ.

Караџић је првостепеном пресудом осуђен на 40 година затвора и у току је жалбени поступак, док би првостепена пресуда генералу Младићу требало да буде изречена до краја године. Полицијски званичници Станишић и Жупљанин осуђени су 2013. године на по 22 године затвора на основу оптужнице која их терети за прогон Муслимана и Хрвата у БиХ 1992. године.

Посјета послије двије деценије

Слободан Протић је рекао да су посланици Народне скупштине РС посљедњи пут били у посјети Хашком трибуналу прије скоро 20 година.

- То је било 1998. или 1999. године. Овакве посјете су потребне јер оне, између осталог, показују озбиљност институција РС - казао је Протић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана