Sastojci za hemijsko oružje ABiH stigli iz INA

Goran Maunaga
Sastojci za hemijsko oružje ABiH stigli iz INA

Sarajevo - Predsjedništvo Skupštine opštine Tuzla nabavilo je 1993. godine hemikalije za proizvodnju hemijskog oružja za borbu protiv srpskih snaga od firme "INA Petrohemija" iz Kutine u Hrvatskoj, a odobrenje su dobili od Ministarstva odbrane Hrvatske.

Dokumenta koja to potvrđuju potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo predao je Tužilaštvu BiH, a nalaze se u posjedu "Glasa Srpske". Oni su datirani na 1. april 1993. godine.

Prije toga, 17. marta iste godine, ambasada RBiH u Zagrebu Ministarstvu odbrane Hrvatske dostavila je molbu za saglasnost za pretakanje hemikalija u "INA Petrohemiji".

- Molimo vas za saglasnost za pretakanje iz željezničkih cisterni u kontejnere sljedećih hemikalija: 160 tona dušične kiseline minimalno 98 odsto HNO3, 120 tona oleum, minimum 20 odsto slobodnog SO3 (104 odsto H2SO4), i koncentrovana sumporna kiselina, 98 odstotna H2SO4, koju bi kupovali u direktnom aranžmanu sa INA Petrohemijom Kutina - navedeno je u zahtjevu koji je u ime Predsjedništva Skupštine opštine Tuzla potpisao Bahrija Tanović.

U tom dopisu navedena je i garancija da će proizvodi iz navedenih hemikalija biti upotrebljavani isključivo u zoni djelovanja Drugog korpusa Armije RBiH, u kojem pod jedinstvenom komandom djeluju i jedinice Hrvatskog vijeća odbrane (HVO). ...

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana