Шаровић против Мектићевих идеја

Ведрана Кулага
Шаровић против Мектићевих идеја

Сарајево - Судбина хиљаде илегалних миграната на ширем подручју бихаћке регије и даље је неизвјесна јер Савјет министара БиХ ни јуче није донио одлуку о смјештајним капацитетима у Унско-санском кантону.

Тиме је у воду пао план министра безбједности БиХ Драгана Мектића који заговара да мигранти буду смјештени у Великој Кладуши и Босанском Петровцу, а који од почетка наилази на отпор не само локалних власти, већ и Мектићевих партијских колега и чланова Савјета министара.

Мигранти су, према Мектићевим идејама, требало да буду распоређени у хотел “Седра” у Цазину, привремено шаторско насеље у Пољу на подручју Велике Кладуше, те на локалитету бивше фарме пилића у Меденом пољу код Босанског Петровца. 

Министри су јуче указали на потребу да буде ојачана граница и сарадња са земљама са којима БиХ граничи на рутама којима мигранти пристижу.

То је потврдио замјеник предсједавајућег Савјета министара Мирко Шаровић који је рекао да то тијело није донијело одлуку о смјештају за мигранте у Унско-санском кантону.

- Против сам те одлуке и тога да Савјет министара на себе преузима превелики терет око миграната. То је питање које у већој мјери на себе треба да преузму ентитети и кантони - рекао је Шаровић новинарима након сједнице у Сарајеву.

За Савјет министара, сматра Шаровић, приоритет треба да буде заштита границе и спречавање илегалних прелазака и санкционисање оних који илегално улазе у БиХ, те да се укључе контролни органи и похапсе кријумчари миграната.

- Савјет министара не треба да се бави проналаском објеката за смјештај илегалних миграната, куповањем шатора, сарадњом с међународним организацијама које се баве тим питањем, а које једва чекају да мигранте смјесте у БиХ. Пажња, енергија, логистика и новац треба да се усмјере на то да се мигранти спријече да илегално улазе у БиХ - казао је Шаровић.

Мектић јуче није одговарао на телефонске позиве, а за данас је најавио конференцију за новинаре у Бањалуци на којој ће говорити о овој теми.

Из Савјета министара БиХ је након сједнице саопштено да ће акценат бити на сарадњи са источним сусједима и физичком запречавању нелегалних прелаза уз границу.  

- Интензивиране су активности да се мигранти из паркова и са улица у Унско-санском кантону привремено пребаце у шаторско насеље у Агрокомерцу до рјешавања трајног смјештаја који ће задовољавати стандарде ЕУ. Међународна организација за миграције завршава оспособљавање објекта хотела “Седра”, за смјештај миграната, нарочито жена и дјеце у том кантону - саопштено је из Савјета министара.

Влада Унско-санског кантона упутила је, с друге стране, Министарству безбједности одлуку о сагласности на привремени смјештај миграната у Медено поље што су оштро осудили представници српских удружења и повратника.

Они су јуче, прије него што је објелодањена одлука Савјета министара, рекли да би камп на том подручју погоршао ионако тежак живот Срба.

- Западнокрајишке општине ни саме себе не могу хранити, а камоли да приме неколико хиљада миграната - истакао је предсједник Савеза српских завичајних удружења “Завичај” Бране Пећанац.

Предсједник Завичајног удружења “Петровац” у Бањалуци Милан Грубор апеловао је да представници СДС-а и ПДП-а у Савјету министара БиХ не подрже Мектићев приједлог.

О мигрантској кризи причали су јуче и лидер ДНС-а Марко Павић и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк. Павић је оцијенио да се институције БиХ нису припремиле за мигрантску кризу и да БиХ није способна да прими већи број миграната. Вигемарк је одбио да оцјењује рад власти те је истакао да акција треба да буде заједничка, укључујући све нивое власти. Најавио је да у четвртак у Сарајево стиже представник ЕУ за хуманитарна питања да о овој теми разговара са локалним званичницима.

Служби за послове са странцима БиХ је од 1. јануара до 19. јула пријављен 8.931 незаконити мигранат.

Предсједништво

О мигрантима су јуче причали и чланови Предсједништва БиХ, а члан из РС Младен Иванић оцијенио је да је за рјешење мигрантске кризе потребно боље обезбиједити границе како би био онемогућен даљи долазак миграната, а да оне који су до сада ушли у земљу, у складу са споразумима о реадмисији, треба вратити одакле су дошли. Након састанка чланова Предсједништва са Драганом Мектићем и министром за људска права и избјеглице БиХ Семихом Боровац те директорима безбједносних агенција БиХ, Иванић је рекао да многи у институцијама нису свјесни тежине проблема са којим се БиХ суочава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана