Šarović protiv Mektićevih ideja

Vedrana Kulaga
Šarović protiv Mektićevih ideja

Sarajevo - Sudbina hiljade ilegalnih migranata na širem području bihaćke regije i dalje je neizvjesna jer Savjet ministara BiH ni juče nije donio odluku o smještajnim kapacitetima u Unsko-sanskom kantonu.

Time je u vodu pao plan ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića koji zagovara da migranti budu smješteni u Velikoj Kladuši i Bosanskom Petrovcu, a koji od početka nailazi na otpor ne samo lokalnih vlasti, već i Mektićevih partijskih kolega i članova Savjeta ministara.

Migranti su, prema Mektićevim idejama, trebalo da budu raspoređeni u hotel “Sedra” u Cazinu, privremeno šatorsko naselje u Polju na području Velike Kladuše, te na lokalitetu bivše farme pilića u Medenom polju kod Bosanskog Petrovca. 

Ministri su juče ukazali na potrebu da bude ojačana granica i saradnja sa zemljama sa kojima BiH graniči na rutama kojima migranti pristižu.

To je potvrdio zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Mirko Šarović koji je rekao da to tijelo nije donijelo odluku o smještaju za migrante u Unsko-sanskom kantonu.

- Protiv sam te odluke i toga da Savjet ministara na sebe preuzima preveliki teret oko migranata. To je pitanje koje u većoj mjeri na sebe treba da preuzmu entiteti i kantoni - rekao je Šarović novinarima nakon sjednice u Sarajevu.

Za Savjet ministara, smatra Šarović, prioritet treba da bude zaštita granice i sprečavanje ilegalnih prelazaka i sankcionisanje onih koji ilegalno ulaze u BiH, te da se uključe kontrolni organi i pohapse krijumčari migranata.

- Savjet ministara ne treba da se bavi pronalaskom objekata za smještaj ilegalnih migranata, kupovanjem šatora, saradnjom s međunarodnim organizacijama koje se bave tim pitanjem, a koje jedva čekaju da migrante smjeste u BiH. Pažnja, energija, logistika i novac treba da se usmjere na to da se migranti spriječe da ilegalno ulaze u BiH - kazao je Šarović.

Mektić juče nije odgovarao na telefonske pozive, a za danas je najavio konferenciju za novinare u Banjaluci na kojoj će govoriti o ovoj temi.

Iz Savjeta ministara BiH je nakon sjednice saopšteno da će akcenat biti na saradnji sa istočnim susjedima i fizičkom zaprečavanju nelegalnih prelaza uz granicu.  

- Intenzivirane su aktivnosti da se migranti iz parkova i sa ulica u Unsko-sanskom kantonu privremeno prebace u šatorsko naselje u Agrokomercu do rješavanja trajnog smještaja koji će zadovoljavati standarde EU. Međunarodna organizacija za migracije završava osposobljavanje objekta hotela “Sedra”, za smještaj migranata, naročito žena i djece u tom kantonu - saopšteno je iz Savjeta ministara.

Vlada Unsko-sanskog kantona uputila je, s druge strane, Ministarstvu bezbjednosti odluku o saglasnosti na privremeni smještaj migranata u Medeno polje što su oštro osudili predstavnici srpskih udruženja i povratnika.

Oni su juče, prije nego što je objelodanjena odluka Savjeta ministara, rekli da bi kamp na tom području pogoršao ionako težak život Srba.

- Zapadnokrajiške opštine ni same sebe ne mogu hraniti, a kamoli da prime nekoliko hiljada migranata - istakao je predsjednik Saveza srpskih zavičajnih udruženja “Zavičaj” Brane Pećanac.

Predsjednik Zavičajnog udruženja “Petrovac” u Banjaluci Milan Grubor apelovao je da predstavnici SDS-a i PDP-a u Savjetu ministara BiH ne podrže Mektićev prijedlog.

O migrantskoj krizi pričali su juče i lider DNS-a Marko Pavić i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark. Pavić je ocijenio da se institucije BiH nisu pripremile za migrantsku krizu i da BiH nije sposobna da primi veći broj migranata. Vigemark je odbio da ocjenjuje rad vlasti te je istakao da akcija treba da bude zajednička, uključujući sve nivoe vlasti. Najavio je da u četvrtak u Sarajevo stiže predstavnik EU za humanitarna pitanja da o ovoj temi razgovara sa lokalnim zvaničnicima.

Službi za poslove sa strancima BiH je od 1. januara do 19. jula prijavljen 8.931 nezakoniti migranat.

Predsjedništvo

O migrantima su juče pričali i članovi Predsjedništva BiH, a član iz RS Mladen Ivanić ocijenio je da je za rješenje migrantske krize potrebno bolje obezbijediti granice kako bi bio onemogućen dalji dolazak migranata, a da one koji su do sada ušli u zemlju, u skladu sa sporazumima o readmisiji, treba vratiti odakle su došli. Nakon sastanka članova Predsjedništva sa Draganom Mektićem i ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac te direktorima bezbjednosnih agencija BiH, Ivanić je rekao da mnogi u institucijama nisu svjesni težine problema sa kojim se BiH suočava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana