Шаровић: Ближимо се цифри од 30 милијарди КМ спољнотрговинске размјене

Срна
Шаровић: Ближимо се цифри од 30 милијарди КМ спољнотрговинске размјене

Сарајево - За Босну и Херцеговину је 2017. година у економском смислу била боља од предходне, а статистички подаци указују да је остварен раст индустријске производње, извоза, као и стопе покривености увоза извозом - истакнуто је данас у Спољнотрговинској комори БиХ на презентацији трговинске размјене БиХ са свијетом.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је казао да смо се у прошлој години први пут приближили цифри од 30 милијарди КМ када је ријеч о обиму спољнотрговинске размјене, те да се очекује да ћемо ове године достићи ту цифру.

- У 2017. смо тај обим повећали за 3,5 милијарди КМ, а први пут је забиљежена и покривеност увоза извозом већа од 60 одсто. Уколико се наставе овакви трендови, за три године може се очекивати да достигнемо границу од 70 одсто покривености увоза извозом. Наш најзначајнији партнер и даље је Европска унија, а од земаља региона Хрватска и Србија, те Турска и са овим земљама укупан обим размјене износи 84 одсто – казао је Шаровић.

Навео је да се удио размјене са ЕУ сваке године повећава, те је покривеност увоза извозом са ЕУ 71 одсто, што је рекорд.

- Шансе су велике да ће 2018. година бити још боља јер ћемо освојити тржиште ЕУ и са пољопривредним производима. Иначе, у ЕУ смо највише извозили у области аутоиндустрије, алуминиј, обућу и кожарске производе, те намјештај који биљежи стални раст – нагласио је Шаровић, напомињући да је у ЕУ извезено намјештаја у вриједности око 300 милиона КМ.

Трговинска размјена са Србијом и Хрватском износи више од шест милијарди КМ, а покривеност увоза извозом са Србијом порасла је са 45 одсто на 53 одсто, а са Хрватском са 60 на 70 одсто. Шаровић је оцијенио да су перспективе за трговину са Србијом и Хрватском и у наредном периоду огромне.

- Када је ријеч о Турској, то је растуће тржиште за БиХ и скок размјене је велики. Обим размјене у 2017. износио је 1,2 милијарде КМ и до 2020. очекујемо да ће порасти и на двије милијарде. БиХ Турској продаје пољопривредне производе у износу од 300 милиона КМ, а они нама за 65 милиона КМ – казао је министар спољне трговине и економских односа.  

Говорећи о приоритетима за наредни период, Шаровић је казао да је потребно повећати присуство на глобалним форумима, радити на уклањању баријера и на развијању свијести о куповини домаћих производа.

- Резултати у 2017. години су солидни и дају нам наду и оптимизам да размјена и у наредном периоду може кренути узлазном путањом. Важно је да имамо стабилно и предвидиво пословање, а морамо радити и на отварању нових тржишта – истакао је Шаровић.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић навео је да је БиХ у 2017. остварила извоз у вриједности 11,384 милијарде КМ, што је више за 16,54 одсто у односу на предходну годину, док је вриједност увезене робе у БиХ износила 18,447 милијарде КМ и већа је за 13,44 одсто.

Покривеност увоза извозом у прошлој години била је 61,71 одсто и повећана је за 2,73 одсто у односу на 2016. годину. Укупан обим вспољнотрговинске размјене је такође повећан за 14,61 одсто и износио је 29,832 милијарде КМ.  Спољнотрговински дефицит БиХ у 2017. износи 7,062 милијарде КМ.  

Егрлић је додао да је СТК у прошлој години реализова низ активности на промоцији бх. привреде у иностранству, те на побољшању економског амбијента у БиХ.

 - Имајући у виду показатеље вањскотрговинске размјене и у 2018. години ћемо наставити са промоцијом БиХ на кључним тржиштима. Примарни су нам сајмови у Њемачкој, Француској, земљама региона, Турској, Кини, итд.  Такође у 2018. ће се радити на започетим и новим иницијативама, а у сврху побољшања економског амбијента и конкурентности бх. компанија – истакао је Егрлић.    

Директор Сектора за макроекономски систем ВТКБиХ Момир Тошић је казао да је у прошлој у односу на предходну годину, пораст извоза из БиХ остварен са свим земљама водећим партнерима  у спољнотрговинској размјени.  Највише процентуално остварени раст извоза забиљежен је у Црну Гору, Мађарску, док је код увоза највећи проценат повећања забиљежен из Русије, САД-а, Пољске, Мађарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана