Србија мора бити укључена у спровођење Дејтона

С. Тадић. В. Кулага
Србија мора бити укључена у спровођење Дејтона

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је јуче да је потребно ријешити питање чланства Србије и Хрватске у Савјету за примјену мира (PIC) у БиХ, које као потписнице Дејтонског споразума сада не учествују у раду овог тијела.

 

Дејтонски споразум

Додик је послије разговора са предсједником Владе Србије Ивицом Дачићем у Бањалуци, којем је присуствовао и премијер РС Aлександар Џомбић, рекао да је за Српску важна чињеница да су Србија и Хрватска потписнице Дејтонског споразума.

- Неопходно је рјешавање питање чланства ове двије земље у PIC-у, јер су чланови тог тијела Турска и неке земље које немају везе са Дејтонским споразумом. Србија има одговорност за Дејтонски споразум, она је несумњива, а наша сарадња се одвија у оквиру праксе прихватљиве за све - рекао је Додик.

Он је истакао да је премијера Србије упознао са ситуацијом у БиХ и могућношћу даљег развоја догађаја.

- БиХ је заглибљена у велику институционалну и кризу политичких односа, у којој је готово пола Савјета министара БиХ, углавном бошњачких министара, пред изласком из те институције - казао је Додик и најавио да ће веома брзо бити одржан састанак Савјета за примјену Споразума о специјалним и паралелним везама РС и Србије.

Дачић је рекао да се Србија, као потписница Дејтонског споразума, залаже за његово строго поштивање.

- Прихватићемо и промену Дејтонског споразума, али само ако се о томе усагласе сва три народа и оба ентитета. То је јасна политика коју Србија има и на основу те политике развијамо своје односе и са Бањалуком и са Сарајевом - рекао је Дачић.

Додао је да Србија има специјалне и паралелне везе са РС, што је апсолутно разумљиво.

- Не знам да ли ико на свету може да каже иједну реч против наше сарадње, осим да је похвали, јер је регионална сарадња основа функционисања и у самој Европској унији. За Србију не постоји пречи интерес од сарадње са РС. Сарадња са РС је од стратешког значаја за Србију и неопходно је што више конкретних заједничких пројеката који би били на добробит свих грађана - нагласио је Дачић и додао да ће неки од пројеката које заједно спроводе Србија и РС бити кандидовани за финансирање код различитих фондова укључујући и фондове ЕУ.

Додик и Дачић су разговарали и о питању стицања држављанства Србије за грађане РС, те низу заједничких пројеката међу којима су најважнији изградња гасовода "Јужни ток" и хидроелектрана на Дрини.

Пројекти

Поменути пројекти били су главна тема и заједничке сједнице влада РС и Србије одржане у Бањалуци. Владе су задужиле компаније "Гас Рес" из Бањалуке и "Србијагас" из Београда, те ресорна министарства да у најкраћем року потпишу споразуме како би се кренуло у реализацију пројекта изградње гасовода "Јужни ток".

Потписан је протокол о сарадњи двије владе на пројекту "Подриње".

Владе су разматрале и реализацију изградње хидроелектрана предвиђених пројектом "Средња Дрина", који подразумијева изградњу четири хидроелектране укупне вриједности између 700 и 800 милиона евра. Постигнут је договор да у року од 30 дана буду ревидирани наведени пројекти.

Владе су размотриле и информације о изградњи "Aндрић института" у Вишеграду, позајмици 20.000 тона пшенице из Србије, реализацији кредита намијењеног за набавку вагона за "Жељезнице РС", те превазилажењу нецаринских баријера између БиХ, РС и Србије.

Премијер РС Aлександар Џомбић казао је да се ради све с циљем још боље сарадње.

- Стратешки интерес РС јесте да сарадња буде још боља - рекао је Џомбић и додао да ће сљедећа сједница влада бити одржана у року од шест мјесеци у Србији.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је послије дугог низа година ово био један од радних састанака са веома јасним закључцима.

- Сарадња са РС мора да буде оперативна, а не само да се користи у дневнополитичке сврхе. Наш задатак је да контролишемо спровођење онога што смо се договорили - рекао је Дачић.

Министри

Могућности сарадње РС и Србије размотрили су и ресорни министри током билатералних састанака.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Жељка Цвијановић оцијенила је да пројекат "Подриње", који подразумијева увезивање општина са обје стране ријеке Дрине, треба посматрати као интегрални пројекат свих министарстава, привредних комора и општина РС и Србије.

Она је послије састанка са министром регионалног развоја и локалне самоуправе Србије Верицом Калановић рекла да су већ почеле активности на реализацији овог пројекта.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија и министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић разговарали су о фискалној консолидацији коју спроводи Влада Србије и о њиховим будућим мјерама за смањење дефицита.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић, те министри Србије за саобраћај Милутин Мркоњић и грађевинарство и урбанизам Велимир Илић разговарали су о изградњи мостова на подручју Братунца и Љубовије и реконструкцији моста краља Aлександра Првог Карађорђевића између Зворника и Малог Зворника.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић, министар енергетике, развоја и заштите животне средине Србије Зорана Михајловић и министар грађевинарства и урбанизма Србије Велимир Илић договарали су се о формирању координационог тијела које би било ангажовано на реализацији Меморандума о разумијевању и сарадњи у области заштите животне средине.

Министар просвјете и културе РС Aнтон Касиповић и министри образовања и културе Србије Жарко Обрадовић и Братислав Петковић оцијенили су да је досадашња сарадња веома успјешна. Касиповић је информисао Обрадовића о досадашњем току реализације пројекта "Доситеј - учење 1:1", за који је Влада Србије издвојила 4,5 милиона евра, а који ће до краја године бити у примјени у 62 основне школе у РС.

Aвио-линија

На заједничкој сједници влада Српске и Србије је договорено да почетком децембра буде успостављена стална авио-линија "Јата" на релацији Београд - Бањалука.

- Договорено је да авиони саобраћају свих седам дана у седмици. Преко Београда би имали конекцију за све летове "Јата", а посебно су важни Беч, Москва и Лондон - рекао је Џомбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана