Srbija mora biti uključena u sprovođenje Dejtona

S. Tadić. V. Kulaga
Srbija mora biti uključena u sprovođenje Dejtona

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je juče da je potrebno riješiti pitanje članstva Srbije i Hrvatske u Savjetu za primjenu mira (PIC) u BiH, koje kao potpisnice Dejtonskog sporazuma sada ne učestvuju u radu ovog tijela.

 

Dejtonski sporazum

Dodik je poslije razgovora sa predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem u Banjaluci, kojem je prisustvovao i premijer RS Aleksandar Džombić, rekao da je za Srpsku važna činjenica da su Srbija i Hrvatska potpisnice Dejtonskog sporazuma.

- Neophodno je rješavanje pitanje članstva ove dvije zemlje u PIC-u, jer su članovi tog tijela Turska i neke zemlje koje nemaju veze sa Dejtonskim sporazumom. Srbija ima odgovornost za Dejtonski sporazum, ona je nesumnjiva, a naša saradnja se odvija u okviru prakse prihvatljive za sve - rekao je Dodik.

On je istakao da je premijera Srbije upoznao sa situacijom u BiH i mogućnošću daljeg razvoja događaja.

- BiH je zaglibljena u veliku institucionalnu i krizu političkih odnosa, u kojoj je gotovo pola Savjeta ministara BiH, uglavnom bošnjačkih ministara, pred izlaskom iz te institucije - kazao je Dodik i najavio da će veoma brzo biti održan sastanak Savjeta za primjenu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

Dačić je rekao da se Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, zalaže za njegovo strogo poštivanje.

- Prihvatićemo i promenu Dejtonskog sporazuma, ali samo ako se o tome usaglase sva tri naroda i oba entiteta. To je jasna politika koju Srbija ima i na osnovu te politike razvijamo svoje odnose i sa Banjalukom i sa Sarajevom - rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija ima specijalne i paralelne veze sa RS, što je apsolutno razumljivo.

- Ne znam da li iko na svetu može da kaže ijednu reč protiv naše saradnje, osim da je pohvali, jer je regionalna saradnja osnova funkcionisanja i u samoj Evropskoj uniji. Za Srbiju ne postoji preči interes od saradnje sa RS. Saradnja sa RS je od strateškog značaja za Srbiju i neophodno je što više konkretnih zajedničkih projekata koji bi bili na dobrobit svih građana - naglasio je Dačić i dodao da će neki od projekata koje zajedno sprovode Srbija i RS biti kandidovani za finansiranje kod različitih fondova uključujući i fondove EU.

Dodik i Dačić su razgovarali i o pitanju sticanja državljanstva Srbije za građane RS, te nizu zajedničkih projekata među kojima su najvažniji izgradnja gasovoda "Južni tok" i hidroelektrana na Drini.

Projekti

Pomenuti projekti bili su glavna tema i zajedničke sjednice vlada RS i Srbije održane u Banjaluci. Vlade su zadužile kompanije "Gas Res" iz Banjaluke i "Srbijagas" iz Beograda, te resorna ministarstva da u najkraćem roku potpišu sporazume kako bi se krenulo u realizaciju projekta izgradnje gasovoda "Južni tok".

Potpisan je protokol o saradnji dvije vlade na projektu "Podrinje".

Vlade su razmatrale i realizaciju izgradnje hidroelektrana predviđenih projektom "Srednja Drina", koji podrazumijeva izgradnju četiri hidroelektrane ukupne vrijednosti između 700 i 800 miliona evra. Postignut je dogovor da u roku od 30 dana budu revidirani navedeni projekti.

Vlade su razmotrile i informacije o izgradnji "Andrić instituta" u Višegradu, pozajmici 20.000 tona pšenice iz Srbije, realizaciji kredita namijenjenog za nabavku vagona za "Željeznice RS", te prevazilaženju necarinskih barijera između BiH, RS i Srbije.

Premijer RS Aleksandar Džombić kazao je da se radi sve s ciljem još bolje saradnje.

- Strateški interes RS jeste da saradnja bude još bolja - rekao je Džombić i dodao da će sljedeća sjednica vlada biti održana u roku od šest mjeseci u Srbiji.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je poslije dugog niza godina ovo bio jedan od radnih sastanaka sa veoma jasnim zaključcima.

- Saradnja sa RS mora da bude operativna, a ne samo da se koristi u dnevnopolitičke svrhe. Naš zadatak je da kontrolišemo sprovođenje onoga što smo se dogovorili - rekao je Dačić.

Ministri

Mogućnosti saradnje RS i Srbije razmotrili su i resorni ministri tokom bilateralnih sastanaka.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović ocijenila je da projekat "Podrinje", koji podrazumijeva uvezivanje opština sa obje strane rijeke Drine, treba posmatrati kao integralni projekat svih ministarstava, privrednih komora i opština RS i Srbije.

Ona je poslije sastanka sa ministrom regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije Vericom Kalanović rekla da su već počele aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija i ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić razgovarali su o fiskalnoj konsolidaciji koju sprovodi Vlada Srbije i o njihovim budućim mjerama za smanjenje deficita.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović, te ministri Srbije za saobraćaj Milutin Mrkonjić i građevinarstvo i urbanizam Velimir Ilić razgovarali su o izgradnji mostova na području Bratunca i Ljubovije i rekonstrukciji mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića između Zvornika i Malog Zvornika.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović i ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić dogovarali su se o formiranju koordinacionog tijela koje bi bilo angažovano na realizaciji Memoranduma o razumijevanju i saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović i ministri obrazovanja i kulture Srbije Žarko Obradović i Bratislav Petković ocijenili su da je dosadašnja saradnja veoma uspješna. Kasipović je informisao Obradovića o dosadašnjem toku realizacije projekta "Dositej - učenje 1:1", za koji je Vlada Srbije izdvojila 4,5 miliona evra, a koji će do kraja godine biti u primjeni u 62 osnovne škole u RS.

Avio-linija

Na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije je dogovoreno da početkom decembra bude uspostavljena stalna avio-linija "Jata" na relaciji Beograd - Banjaluka.

- Dogovoreno je da avioni saobraćaju svih sedam dana u sedmici. Preko Beograda bi imali konekciju za sve letove "Jata", a posebno su važni Beč, Moskva i London - rekao je Džombić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana