Салве мржње из уста бошњачких посланика Представничког дома Парламента БиХ

Жељка Домазет
Салве мржње из уста бошњачких посланика Представничког дома Парламента БиХ

Сарајево - Посланици у Представничком дому Парламента БиХ умјесто о тачкама дневног реда, јуче су углавном расправљали о комунизму, султану, Титу и партији, антитерористичкој вјежби полиција РС и Србије и референдуму о Дану Републике.

Бошњачки посланици предњачили су у злоупотреби Парламента па је СДП-ов Денис Бећировић покушао да расправу о референдуму уврсти у дневни ред. Тај захтјев образложио је наводима да је референдум удар на Дејтонски споразум, али он није прихваћен јер за то није постојала сагласност посланика странака из Српске, након чега су СДП-овци напустили засједање.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац нагласио је да су припреме за референдум спроведене у пуном институционалном капацитету Српске и у складу са Уставом и законима РС, што је потврдио и Уставни суд РС.

- Референдум, као највиши облик изражавања демократске воље грађана, сигурно ће се десити 25. септембра и неће произвести никакве безбједносне импликације, како то неки злонамјерно желе да представе - поручио је Кошарац и позвао све становнике РС, без обзира на националну припадност, да изађу на референдум и слободно и по својој вољи се изјасне о референдумском питању.

Његов страначки колега Никола Шпирић упозорио је на огромну мржњу која је произведена.

- Посљедњих дана изнесено је много мржње и неповјерења и позивам посланике да Парламент не претворе у мјесто мржње те да се држе утврђеног дневног реда - казао је Шпирић.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић истакао је да референдум у РС није питање којим треба да се бави Парламент БиХ.

Милица Марковић из СНСД-а казала је да су упозоравали да није добро да Уставни суд БиХ својим одлукама покушава да запуши уста око 1,2 милиона становника.

- Предлагали смо да донесемо закон о Уставном суду БиХ. Нисте прихватили и добили сте референдум - рекла је Марковићева.

Жестока расправа вођена је и о здруженој полицијској вјежби полиција РС и Србије у Лозници, а покренуо ју је посланик СДА Садик Ахметовић. Послије сат и по расправе о дневном реду предсједавајући Представничког дома Младен Босић прекинуо је сједницу и позвао шефове посланичких клубова на консултације, након чега је засједање настављено.

Марковићева је казала да се Влада Србије прво обратила Министарству безбједности и Савјету министара БиХ и да није добила никакав одговор.

- Из тих је разлога одржана вјежба у Лозници. Иначе, само се о томе прича, а нико не помиње напад на премијера Србије Александра Вучића за који нико није одговарао више од годину послије тога. Најбоље да ове сједнице није ни било, јер она нема сврху. Њена сврха и функција су предизборне - рекла је Марковићева.

Ахметовић је констатовао да је Марковићева рекла да неки Бошњаци заиста треба да се плаше вјежбе у Лозници, на шта је она поручила да је њена изјава измасакрирана и из ње извучен дио из контекста.

- Порука те вјежбе је послата свим потенцијалним терористима у овој земљи без обзира на то из којег народа долазили, па макар и из српског, а не честитим и добрим Бошњацима који живе нормално са својим комшијама - додала је Марковићева.

Шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић поручила је да у БиХ нико никога не треба да се плаши и позвала све политичаре да се уздрже од запаљиве реторике.

- Треба да се плаше само криминалци и терористи и то је једна од порука заједничке вјежбе. Управо је Ахметовић у вријеме када је био министар безбједности БиХ потписао споразум са тадашњим министром унутрашњих послова Србије Ивицом Дачићем о сарадњи полицијских агенција двије земље у борби против тероризма, корупције и прекограничног криминала. Међутим, данас су неке Ахметовићеве поруке другачије као да држи страну терористима - нагласила је Пандуревићева.

И Кошарац је позвао све грађане у БиХ да не насједају на запаљиву реторику појединих политичара, а посебно оних из неких странака из дијела ФБиХ. Ахметовић је рекао да је извођењем вјежбе нарушен међународни споразум који дефинише односе између двије земље, а не између дијела једне државе, у овом случају РС и Србије.

Акцизе нису занимљиве посланицима

Посланици су донијели одлуку да рок за изјашњење парламентарне Комисије за финансије и буџет о измјенама Закона о акцизама буде продужен до 15. септембра. Нико од посланика није се пријавио за дискусију о овој тачки дневног реда иако се о овом питању претходних мјесеци водила жустра полемика.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ није у предвиђеном року доставио комисији мишљење о измјенама закона због чега она не може да се изјасни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана