SIPA незаинтересована за заставе Исламске државе

SIPA незаинтересована за заставе Исламске државе 04.10.2017 13:31 | Г. М.

Сарајево - Припадници Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ највјероватније неће провјеравати да ли су у вехабијским заједницама и параџематима Горња Маоча код Сребреника и Ошве код Маглаја истакнуте заставе Исламске државе.

Велики број застава у тим селима у недјељу су снимиле камере руске телевизије НТВ и демантовале тврдње званичника у Сарајеву да у БиХ нема истакнутих симбола водеће терористичке организације у свијету.

Портпарол SIPA Кристина Јозић каже да немају информације о заставама.

- SIPA не располаже сазнањима да се тренутно у Горњој Маочи и Ошвама налазе истакнуте заставе Исламске државе - каже Јозићева.

Стручњак за безбједност Драгомир Кесеровић каже да је реакција SIPA непрофесионална.

- SIPA мора да реагује, иако би вехабије скинуле заставе у случају да припадници полицијских агенција крену ка тим насељима, јер увијек имају дојаву о доласку полицијских снага у село. Исто се у два наврата десило почетком 2015. године у Горњој Маочи. Још гори случај био је 2010. године у здруженој полицијској акцији "Свјетлост". Постојали су поуздани подаци да се у селу налази око 500 комада различитог наоружања, али је оно склоњено прије доласка полиције, која није успјела да га пронађе - каже Кесеровић.

Оснивач и вођа вехабијске заједнице у Горњој Маочи Нусрет Имамовић од децембра 2013. године налази се на сиријском ратишту. Из вехабијске заједнице у Ошвама велики број џихадиста посљедњих година је отишао у Сирију.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица