SIPA истражује нападе на имама

Горан Маунага
SIPA истражује нападе на имама

Сарајево - Припадници Агенције за истраге и заштиту (SIPA) укључили су се у истрагу напада на имама из Трнова код Велике Кладуше Селведина Бегановића из којег стоје вехабије.

Бегановић је од Нове године нападнут чак четири пута, али за то нико није осумњичен иако је имам рекао да иза напада стоје припадници вехабијског покрета.

Портпарол SIPA Кристина Јозић казала је да спроводе појачане активности на прикупљању и проширивању обавјештајних сазнања и информација како би дошли до нападача на имама.

- Ове активности предузели смо након што су поновљени напади на имама Бегановића. Сва прикупљена обавјештајна сазнања SIPA просљеђује надлежном полицијском органу - каже Јозићева.

Портпарол Управе полиције МУП-а Унско-санског кантона Але Шиљдедић каже да, ни послије спроведене криминалистичке обраде над четири лица приведена након посљедњег напада не може да потврди да је неко од њих за то одговоран.

- Полиција врши појачане обиласке и превентивне мјере кад је у питању заштита Бегановића и његове породице. Он нема директну заштиту 24 часа нити је то од нас захтијевано - каже Шиљдедић.

Бегановић ни послије четири покушаја убиства нема сталну полицијску заштиту. Његови пријатељи кажу да он то није тражио јер у полицији постоје они који штите његове нападаче.

Бегановић је четврти пут нападнут у суботу испред имамске куће. Полиција је Бегановића одвела у Дом здравља у Великој Кладуши гдје су му саниране повреде од убода ножем у предјелу плећке, надлактице и грудног коша. Бегановића су вехабије у посљедњих два и по мјесеца напале још три пута и нанијели му повреде ножем. Напади на имама Бегановића настављени су и путем исламистичких портала који су објавили писмо извјесног Џенаила Карајића који тврди да је Бегановић напао њега.

Истовремено се понављају напади и на имање браће Кесеровић - Мирсада, Јасмина и Алмира, који су подржали Бегановића. Хајка на Бегановића отпочела је након што је јавно критиковао вехабијског вођу Хусеина Билала Боснића и све масновније врбовање и слање младих Бошњака на ратиште у Сирију. Боснићу се суди у Суду БиХ због организовања одлазака џихадиста из БиХ на ратишта у Ирак и Сирију.

Писмо

Але Шиљдедић каже да је полицији познат садржај писма који је Џенаил Карајић упутио појединим медијима и да то провјеравају.

- Пратимо и извјештавање медија у вези са досадашњим нападима на имама Селведина Бегановића. За сада не могу да кажем да ли Карајић има или нема везе са досадашњим нападима, односно да ли је директно повезан с тим нападима - каже Шиљдедић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана