SDS smijenio Mektića

Darko Momić
SDS smijenio Mektića

Banjaluka - Ministar bezbjednosti BiH i član Glavnog odbora SDS-a Dragan Mektić više nije šef Izbornog štaba ove stranke za oktobarske opšte izbore.

Predsjedništvo SDS-a na posljednjoj sjednici smijenilo je Mektića sa te funkcije i umjesto njega za šefa Izbornog štaba imenovalo načelnika Teslića i predsjednika Glavnog odbora ove stranke Milana Miličevića.

Iako smjena prvog čovjeka izborne kampanje nepun mjesec prije njenog zvaničnog početka nikako nije uobičajena, Mektić kaže da nema apsolutno ništa sporno u tome.

- Ja sam imenovan za šefa Izbornog štaba prije nego što su formirane izborne liste. S obzirom na to da sam u međuvremenu stavljen za nosioca liste za Parlament BiH u prvoj izbornoj jedinici prirodno i logično je da neko drugi bude šef Izbornog štaba. Kada počne kampanja, ja ću svaki dan biti na terenu, a šef štaba će imati obaveza preko glave u centrali stranke. Zato je potpuno razumna odluka Predsjedništva stranke da imenuje drugog šefa štaba, a najbolje rješenje je svakako Milan Miličević - kaže Mektić.

S njim se u potpunosti slaže Miličević, koji kaže da nema apsolutno nikakvih skrivenih motiva u smjeni Mektića i njegovom imenovanju na tu funkciju.

- Kada je imenovan Izborni štab na čelu sa Mektićem usvojena je i odluka da su moguće smjene u njegovom sastavu nakon što budu usvojene izborne liste. Tom odlukom precizirano je da u Izbornom štabu ne treba da budu osobe koje su na izbornim listama, zato što postoji mogućnost da na neki način zloupotrijebe svoju ulogu u Izbornom štabu da bi usmjerili kampanju u pravcu koji njima lično odgovara - objašnjava Miličević.

On dodaje da je to jedini razlog zbog kojeg je odlučeno da Mektić više ne bude šef Izbornog štaba SDS-a.

- Da budem iskren, malo sam se otimao da ne budem imenovan za šefa štaba zato što je to izuzetno odgovoran i zahtjevan posao, a ja imam mnogo obaveza kao načelnik Teslića, ali naravno da nisam pobjegao od odgovornosti - kaže Miličević.

On dodaje da je sjednica Predsjedništva SDS-a na kojoj je Mektić smijenjen održana prošle sedmice, nakon što su se članovi stranačkog predsjedništva vratili iz Brčkog, gdje su prisustvovali sahrani oca bivšeg predsjednika ove stranke Mladena Bosića.

Ostale stranke

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik jedini je stranački lider koji je i na čelu Izbornog štaba svoje stranke, dok su u većini ostalih stranaka na toj funkciji osobe koje nisu na izbornim listama.

Tako je pored novoimenovanog šefa Izbornog štaba SDS-a Milana Miličevića, na toj funkciji u DNS-u Dragomir Jovičić, a u PDP-u Slaviša Marković. Nijedan od njih trojice nije kandidat ni za jednu funkciju na oktobarskim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana