СДС: На прагу унутарстраначки избори, ко ће у фотељу лидера странке?

ATV
СДС: На прагу унутарстраначки избори, ко ће у фотељу лидера странке?

На прагу унутарстраначких избора у Српској демократској странци, увелико се спекулише ко би могао да преузме фотељу лидера странке.

Ако је судити према жељама неких чланова, на црту један другом могли би да стану Мирко Шаровић и Милан Миличевић.

Први са јачом страначком инфраструктуром, други осокољен недељних дешавањима у Теслићу. Док су једни славили са Миличевићем, другима чини се и није било тако драго. Јутро након референдума у Теслићу ни трага ни гласа од лидера странке. Многе је зачудило, што се Вукота Говедарица огласио само саопштењем на званичној страници СДС-а. И његове страначке колеге признају да се све рјеђе појављује у јавности.

“Па нешто у посљедње вријеме и нема нешто много иступа актуелног предсјендика странке. Углавном су ту саопштења која долазе у његово име, или из централе Српске демократске странке. Па гледајте, можда се свако радује на неки свој начин”, каже Соња Јовићевић Караџић из СДС-а. 

Лидер СДС-а Миличевићу ни прије избора није пружио подршку каква се очекивала, што је разочарало начелника Теслића, тврди АТВ-ов извор из странке. У приједорском СДС-у о потенцијалним кандидатима и подршци, не откривају много.

“Ми ћемо сигурно на органима партије да разговарамо у том правцу. Данас уопште није битан мој лични став. Битно је оно што је у овом моменту најбоље за Српску демократску странку. И то ћемо сигурно на органима странке знати да одредимо, у ком ћемо правцу ићи. Наравно да ће се ту морати изјаснити сви ти кандидати које сте споменули. Да ли они уопште желе да обављају ту дужност, и да ли ће се кандидовати. Зато ја мислим да је то преурањено да износим став по том питању”, каже Милан Тубин, члан градског одбора СДС-а Приједор.

СДС-у је потребно ново руководство, сматрају аналитичари. Лидерство је већ дуго бољка Српске демократске странке, каже Драго Вуковић. 

“Те промјене у СДС-у нису могуће, а да првих десет људи или можда 15, остане у руководсву Српске демократске странке. Тим људима се треба захвалити не морају се они истјерати из Српске демократске странке, али не могу бити препрека реформи те нове политичке стратегије и нових кадровских рјешења”, каже аналитичар Драго Вуковић.

Руководство СДС-а изгубило је конце у рукама, кажу аналитичари. У протеклом периоду дословно је било свега и свачега, од распуштања градских одбора па до обећања лидера странке да ће поднијети оставку са чела странке, уколико изборни резултати буду лоши. Новом руководству, ако га буде, сигурно неће бити лако да врати изгубљене конце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана