Руси желе да лијече Ратка Младића у Москви?

Б92
Руси желе да лијече Ратка Младића у Москви?

Загреб - Русија предузима тајну акцију како би, бар привремено, извукла хашког оптуженика Ратка Младића из шевенингенског затвора и довела га на лијечење у Москву, пише московски лист "Истина".

Наиме, недавно су у посјету Младићу у Хагу били Јелена Гускова, чланица Руске академије наука позната по наклоњености Србима и посланик у руској Думи Павел Дорохин, који предводи руски Комитет за заштиту генерала Младића.

Како преноси загребачки "Јутарњи лист" писање московске штампе, они су са вођством Хашког суда договорили да средином јуна у Холандију допутује група руских љекара који би прегледали Ратка Младића и припремили га да најкасније у августу буде пребачен у Москву на лијечење.

Иначе, руски медији пишу да је Младић тешко болестан. Суђење је већ више пута прекидано због његовог лошег здравственог стања.

Како је казао Павел Дорохин, Младић би на лијечењу у Москви боравио најмање мјесец дана, а Русија би, како се чини, гарантовала за његов транспорт и каснији повратак у хашки притвор.

Ово није први такав покушај да Младић буде "извучен" на лијечење у Москву, а Русија чак о томе води преговоре с представницима NATO.

Саговорник недјељника "Истина" каже да су то практично једини преговори Русије и NATO савеза откад су због украјинске кризе односи Москве и Запада пали на најнижи, готово хладноратовски ниво.

Дорохин је казао да "операција Младићевог пребацивања у Москву није само здравствене природе, него и врло деликатно политичко питање".

По његовим ријечима, у акцију довођења Младића на опоравак у Москву укључио се и руски предсједник Владимир Путин али "и неки други страни државници".

Дорохин је испричао да је разговарао са неколико представника Хашког суда, који "нису несклони" да Младић отпутује на лијечење у Москву, али одлука ће зависити и од љекарског прегледа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана