Revizija presude ljulja SDS i Savez za promjene

V. Kulaga, Ž. Domazet
Revizija presude ljulja SDS i Savez za promjene

Sarajevo - Zahtjev za reviziju presude donesene na osnovu tužbe BiH protiv Srbije za genocid izazvao je podjele u Savezu za promjene i unutar SDS-a jer stranački funkcioneri ne mogu da se usaglase o tome kako da reaguju na odluku iza koje stoji član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović.

Lideri članica Saveza za promjene i funkcioneri iz tog bloka u institucijama BiH sastali su se uoči podnošenja zahtjeva za reviziju kada je postalo izvjesno da će to učiniti bivši agent Bih pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Iako su u javnost izneseni zajednički stavovi, "Glas Srpske" saznaje, da je na sastanku bilo žučne rasprave o tome kakav stav Savez za promjene treba da zauzme, a sukobi nisu izglađeni ni nekoliko dana kasnije.

Sagovornik "Glasa Srpske" iz Saveza za promjene kaže da je sve kulminiralo kada se ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i visoki funkcioner SDS-a Mirko Šarović založio da na podnošenje zahtjeva reaguju pravnim sredstvima, a da institucije BiH nastave da rade svoj posao.

- Kada se činilo da će to biti prihvaćeno sa stolice je skočio poslanik NDP-a u Parlamentu BiH Momčilo Novaković rekavši da ga eliminišu iz te priče, jer mu ne pada na pamet da štiti Izetbegovića i ljude oko njega. Podršku je dobio i od predsjednika NDP-a Dragana Čavića, a potom i od doskorašnjeg lidera SDS-a i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladena Bosića - rekao je naš sagovornik.

Dodao je da se predsjednik SDS-a Vukota Govedarica u svemu ponašao prilično neutralno i da nije nudio rješenja kako da se izađe iz novonastale situacije.

- Očito je da je SDS sve dublje podijeljen na dvije struje što se vidi i iz različitih izjava koje ovih dana daju Bosić i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i onih koje se čuju od Govedarice i Šarovića - kaže naš sagovornik.

Na Govedaricu je, kako je dodao naš izvor, ljut i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

- Govedarica ga je uoči podnošenja tužbe putem medija stalno pozivao da sazove sjednicu Predsjedništva umjesto da se sastao sa njim. Zato Ivanić upire prstom u lidere Saveza za promjene kada je riječ o načinu budućeg djelovanja, a on zna kako će se ponašati u Predsjedništvu - rekao je naš sagovornik.

Osim što je Govedarica nagovijestio da je Savjet ministara u tehničkom mandatu, za sada nije poznato kako će se Savez za promjene postaviti u institucijama BiH. Govedarica kaže da je Izetbegović djelovao vaninstitucionalno i da je to u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom.

- Potpuna blokada institucija je antidejtonski čin, takvo ponašanje ne dolazi u obzir i mi nećemo raditi na taj način. To priželjkuje Izetbegović i da problem koji je on napravio prebaci u dvorište RS. Životna pitanja treba rješavati, kandidatski status ne smije biti doveden u pitanje, a sva druga pitanja će biti na čekanju. Sa takvim prijedlozima ću izaći u nedjelju pred Glavni odbor SDS-a - kazao je Govadarica.

Šarović je istakao da Savez za promjene i RS nisu krivi za ovu krizu i da je neće ni produbljivati.

- Nećemo blokirati institucije, jer ne želimo da na neustavan čin mi odgovorimo neustavno i neodgovorno. Mi nećemo bježati iz institucija BiH - rekao je Šarović i dodao da je pitanje da li je Savjet ministara u tehničkom mandatu i kako će se posljednja dešavanja odraziti na funkcionisanje institucija u BiH zaista složeno.

Mektić kaže da je bespredmetno donositi bilo kakve zakone ili odluke koje neće imati podršku u Parlamentu BiH.

- Koliko ja razumijem novonastalu situaciju, na Savjetu ministara će se rješavati samo one stvari koje ne trpe odgađanje - rekao je Mektić.

Novaković je rekao da praktično ne postoji tehnički mandat u institucijama BiH, nego da je riječ o nekoj vrsti manjinskog Savjeta ministara.

- Sada smo u situaciji da Savjet ministara do daljeg nema parlamentarnu većinu. To znači niko ne može garantovati da će bilo šta dobiti podršku Parlamenta. To znači da će Savjet ministara raditi značajno smanjenim kapacitetom i od sada ne može komotno bilo šta usvajati niti donositi odluke. Svaka tačka dnevnog reda koja stigne iz Savjeta ministara će se posebno razmatrati bez bilo kakve obaveze da to bude usvojeno kao do sada - rekao je Novaković.

SNSD i HDZ

Poslanik opozicionog SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović istakao je da su se institucije BiH našle u situaciji u kakvoj nikada do sada nisu bile.

- Mi ćemo se rukovoditi zaključcima koje donese Narodna skupština RS. Jasno je da parlamentarne većine neće biti i vjerovatno će na nivou BiH donositi samo odluke koje ne mogu čekati. Zakonska rješenja će biti na čekanju - rekao je Prodanović.

Na pitanje da li vjeruje da će Savez za promjene napustiti vlast na nivou BiH, lider HDZ-a BiH Dragan Čović istakao da se niko neće lako odreći pozicije koju je teško izborio.

- Očekujem da će u idućoj sedmici profunkcionisati Savjet ministara, a problema bi moglo da bude u Parlamentu, jer tamo ne postoji klasična većina - istakao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana