Република Српска не да пошту на државни ниво

Република Српска не да пошту на државни ниво 15.12.2017 10:36 | nezavisne.com

Сарајево, Бањалука - Савјет министара БиХ задужио је Министарство транспорта и комуникација БиХ да до краја фебруара припреми и достави текст Нацрта закона о поштанским услугама БиХ, међутим од усвајања тог закона неће бити ништа с обзиром на то да у Републици Српској кажу да се ради о класичном преносу надлежности.

Овај закон већ неколико пута након интервенција Министарства саобраћаја и веза РС скидан је са сједница Савјета министара БиХ јер нема подршку ентитета, а на крају је остало нејасно ко је и због чега иницијатор усвајања тог закона.

„Уопште нема потребе за тим законом. И овај постојећи који имамо на нивоу БиХ је мртво слово на папиру и неки чланови уопште се не примјењују. Ми не знамо ни ко ради тај закон, с којим циљем и због чега, јер поштански оператери уопште нису били укључени у његову израду, што би било нормално на крају крајева“, рекла је Јасминка Кривокућа, генерални директор „Пошта Српске“.

Из Министарства саобраћаја и веза РС скренули су пажњу да се Нацртом закона, који је већ био пред министрима Савјета министара БиХ, врши пренос надлежности, између осталог, и када су у питању поштанска мрежа, инфраструктура, инспекцијски надзор, нове надлежности и организација регулатора, поштанске марке, статус оператора, рачуноводствени послови, фондови и неколико других питања.

„Будући да предложени Нацрт закона о поштанским услугама БиХ није у складу с уставним надлежностима, исти није прихватљив за Републику Српску и треба да буде повучен из даље процедуре“, наводи се у допису који је ове седмице Министарство саобраћаја и веза РС послало Савјету министара БиХ.

Према незваничним информацијама, закон о поштанским услугама покушава се прогурати под захтјевима Европске уније, а у свом задужењу Савјет министара БиХ Министарству транспорта и комуникација БиХ скренуо је пажњу да се у изради тог закона води рачуна о препорукама ЕУ.

„Поштански саобраћај је искључиво у надлежности ентитета. Ми не знамо шта се тим законом жели постићи, нити шта ће се мијењати на крају крајева“, рекла је Кривокућа.

Оно што је занимљиво јесте и да се Нацрт закона о поштанским услугама нашао на сједници Савјета министара БиХ и поред тога што је Уред за законодавство Савјета министара указао на Устав БиХ, као и на потребу да за тај закон треба прибавити мишљење ентитета.

„Предлагач закона неосновано игнорише важеће ентитетске законе и чињеницу да су они донесени у редовној процедури. Овакав приступ доводи у сумњу оправданост и циљ доношења закона на државном нивоу“, рекли су нам у Министарству саобраћаја и веза РС.

У Министарству транспорта и комуникација нисмо успјели добити одговор због чега се овај закон „гура“ и поред тога што нема ентитетску подршку.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица