Радован Вишковић: Резултати гарант останка у фотељама

Ведрана Кулага
Радован Вишковић: Резултати гарант останка у фотељама

Бањалука - Мандатар за састав новог сазива Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је у петак да од свог будућег тима очекује одговорност и дисциплину те подвукао да никоме од нових министара фотеља није сигурна све до истека четворогодишњег мандата.

Вишковић је, након консултација са делегацијама странака и група које су на октобарским изборима обезбиједиле мјесто у Народној скупштини РС нагласио да је ово био први пут да су се сви, укључујући и опозицију, одазвали позиву.

Фокус рада нове извршне власти биће, казао је Вишковић након разговора са делегацијом СДС-а, ПДП-а, коалиције “Заједно за БиХ” и независних посланика, на очувању РС, реалном сектору те рјешавању проблема који муче грађане.

- Све приједлоге ћу уважити и размотрити, без обзира на то са које стране долазили, ако нису политикантске ствари. Не желим бити премијер који ће трчкарати за нечијим идејама које буду наметане из дана у дан - рекао је Вишковић.

У будућем раду ће инсистирати на стручности и способности у јавном сектору.

- На позицијама у министарствима треба да буду људи који су квалитетни и стручни да изнесу тај ресор. Свјестан сам да ћу добити имена будућих министара од политичких партија које чине већину, даћемо им прилику, али не значи да су избором за министра или директора јавног предузећа себи загарантовали останак на функцији четири године. Опстанак ће зависити од резултата. Ако је ресор припао одређеној политичкој партији, инсистираћу од њих на томе да замијени човјека ако се не покаже. То могу урадити једном или највише два пута, а послије тога ћу узети тај ресор странци и рећи да нема способан кадар за то мјесто. Имају право да се љуте - рекао је Вишковић. 

Пред новим сазивом Владе је, како је нагласио, доста посла, али није хтио улазити у детаље које ће, додао је, представити у експозеу. Вишковић је кратко казао да у Влади треба да буде осам Срба, пет Бошњака и три Хрвата те да “већ има табелу” на основу изборних резултата.

Поновио је да ће бити реорганизације у Влади. Министарство за избјеглице и расељена лица постаје секретаријат, док ће ресор индустрије, енергетике и рударства практично прерасти у два министарства, од којих ће једно бити за привреду, што је и раније тражила привредна и пословна заједница. Додао је да ће високо образовање бити припојено министарству које ће се бавити још и науком и технологијом. 

Делегацију СДС-а на консултацијама је предводио лидер Вукота Говедарица, а у саопштењу након састанка наведено је да је закључено да је важан дијалог са партнерима у друштву и подршка иницијативе од интереса за грађане Српске. Представници ПДП-а, које је предводио потпредсједник Игор Црнадак, представили су мандатару своје политичке ставове и подвукли да ће бити у опозицији.

Социјални партнери

Радован Вишковић је у петак у Административном центру Владе Српске разговарао и са представницима Привредне коморе, Уније удружења послодаваца, Савеза синдиката, Конфедерације синдиката те Занатско-предузетничке коморе. Наставак консултација је најавио за понедјељак, када стижу на разговоре представници пензионера, бораца и удружења проистеклих из рата, са којима ће подијелили ставове о будућем раду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана