Radovan Višković: Rezultati garant ostanka u foteljama

Vedrana Kulaga
Radovan Višković: Rezultati garant ostanka u foteljama

Banjaluka - Mandatar za sastav novog saziva Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je u petak da od svog budućeg tima očekuje odgovornost i disciplinu te podvukao da nikome od novih ministara fotelja nije sigurna sve do isteka četvorogodišnjeg mandata.

Višković je, nakon konsultacija sa delegacijama stranaka i grupa koje su na oktobarskim izborima obezbijedile mjesto u Narodnoj skupštini RS naglasio da je ovo bio prvi put da su se svi, uključujući i opoziciju, odazvali pozivu.

Fokus rada nove izvršne vlasti biće, kazao je Višković nakon razgovora sa delegacijom SDS-a, PDP-a, koalicije “Zajedno za BiH” i nezavisnih poslanika, na očuvanju RS, realnom sektoru te rješavanju problema koji muče građane.

- Sve prijedloge ću uvažiti i razmotriti, bez obzira na to sa koje strane dolazili, ako nisu politikantske stvari. Ne želim biti premijer koji će trčkarati za nečijim idejama koje budu nametane iz dana u dan - rekao je Višković.

U budućem radu će insistirati na stručnosti i sposobnosti u javnom sektoru.

- Na pozicijama u ministarstvima treba da budu ljudi koji su kvalitetni i stručni da iznesu taj resor. Svjestan sam da ću dobiti imena budućih ministara od političkih partija koje čine većinu, daćemo im priliku, ali ne znači da su izborom za ministra ili direktora javnog preduzeća sebi zagarantovali ostanak na funkciji četiri godine. Opstanak će zavisiti od rezultata. Ako je resor pripao određenoj političkoj partiji, insistiraću od njih na tome da zamijeni čovjeka ako se ne pokaže. To mogu uraditi jednom ili najviše dva puta, a poslije toga ću uzeti taj resor stranci i reći da nema sposoban kadar za to mjesto. Imaju pravo da se ljute - rekao je Višković. 

Pred novim sazivom Vlade je, kako je naglasio, dosta posla, ali nije htio ulaziti u detalje koje će, dodao je, predstaviti u ekspozeu. Višković je kratko kazao da u Vladi treba da bude osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata te da “već ima tabelu” na osnovu izbornih rezultata.

Ponovio je da će biti reorganizacije u Vladi. Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica postaje sekretarijat, dok će resor industrije, energetike i rudarstva praktično prerasti u dva ministarstva, od kojih će jedno biti za privredu, što je i ranije tražila privredna i poslovna zajednica. Dodao je da će visoko obrazovanje biti pripojeno ministarstvu koje će se baviti još i naukom i tehnologijom. 

Delegaciju SDS-a na konsultacijama je predvodio lider Vukota Govedarica, a u saopštenju nakon sastanka navedeno je da je zaključeno da je važan dijalog sa partnerima u društvu i podrška inicijative od interesa za građane Srpske. Predstavnici PDP-a, koje je predvodio potpredsjednik Igor Crnadak, predstavili su mandataru svoje političke stavove i podvukli da će biti u opoziciji.

Socijalni partneri

Radovan Višković je u petak u Administrativnom centru Vlade Srpske razgovarao i sa predstavnicima Privredne komore, Unije udruženja poslodavaca, Saveza sindikata, Konfederacije sindikata te Zanatsko-preduzetničke komore. Nastavak konsultacija je najavio za ponedjeljak, kada stižu na razgovore predstavnici penzionera, boraca i udruženja proisteklih iz rata, sa kojima će podijelili stavove o budućem radu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana