Радончић: Изетбеговићу вријеме да оде из политике

Срна
Радончић: Изетбеговићу вријеме да оде из политике

Бањалука - Предсједник Савеза за бољу будућност /СББ/ БиХ Фахрудин Радончић поручио је вечерас да је крајње вријеме да из политике оде лидер СДА Бакир Изетбеговић,јер је он, како је рекао, задња врста ратног лидера на Балкану.

Радончић је изјавио да Изетбеговић има 25 година врло неуспјешне власти, да се понаша као султан, као и да СДА за вријеме своје владавине није дала озбиљан економски резултат у БиХ.

Лидер СББ-а је рекао да је та странка ушла са СДА у коалицију упркос, како је навео, монтираним оптужницама против њега, зато што је БиХ пријетио колапс, не само на унутрашњем плану, већ и на путу према чланству у ЕУ.

Радончић је за РТРС изјавио да је и СББ, попут СДС-а, у "техничкој коалицији" са СДА, због чега и он лично трпи ударе Изетбеговића.

Он је оцијенио да са Изетбеговићем више нико од лидера значајних странака у БиХ не жели да разговара у четири ока, те да је таква политика лидера СДА довела до неповјерења, а Бошњаке до изолованости.

"То је политика која нас са 2017. враћа на 1997. годину и то је наш реалан проблем који ћемо демократски ријешити", рекао је Радончић.

Он је изразио наду да ће СББ бити најснажнија партија у Федерацији БиХ након општих избора 2018. године, додајући да Бошњаци знају ко их је лагао и о неуспјелом захтјеву за ревизију пресуде по тужби против Србије пред Међународним судом правде у Хагу.

Радончић је поручио људима из СДА да се пресаберу када је ријеч о рјешавању многих важних политичких питања у БиХ, међу којима је српско-бошњачки дијалог, стабилност односа та два народа, као и БиХ и Србије, која је политичком Сарајеву пружила руку.

Он је оцијенио да је највећи добитак након посљедњих турбуленција то што је српски политички фактор схватио да су заједничке институције БиХ и њихове према Дејтонском споразуму.

Када је ријеч о прослави Дана Републике Српске 9. јануара, који је Уставни суд БиХ прогласио неуставним, Радончић је навео да Српска мора поштивати одлуку тог суда и наћи други дан, као што и Бошњаци треба да прихвате одлуку Међународног суда правде о захтјеву за ревизију пресуде по тужби против Србије.

Он је истакао да се мора зауставити процес према коме Бошњаци бирају два члана Предсједништва како би побољшали односе са Хрватима у БиХ, као и са Хрватском.

Лидер СББ-а је рекао да Бошњаци као најбројнији народ морају обезбиједити да се сви народи у БиХ комотно осјећају у складу с Дејтонским споразумом.

Радончић је рекао да одлуку у случају "Сејдић-Финци" треба спровести, али да то неће моћи да се уради ако политички лидери буду једни другима подваљивали.

Он је навео да ће убрзани европски пут и развој онемогућити евентуалне ратне сукобе у БиХ, донијети просперитет свих народа и склонити са политичке сцене највеће кочничаре тих процеса.

"Ствар је да искрено, као сви лидери у БиХ, прихватимо ту идеју, да свако заборави да је могућа подјела на троје и да обезбиједимо економски развој и инвестиције", закључио је Радончић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана