РСЕ: Отимају дјевојчице и злостављају их у браку

RFE
РСЕ: Отимају дјевојчице и злостављају их у браку

Сарајево - Тужилаштво Кантона Сарајево подигло је оптужницу против Кенана Крше и Јасмина Зунђе, који се доводе у везу са нестанком дванаестогодишње Е. Б. и њеним силовањем.

Прошло је готово два и по мјесеца од пријаве нестанка малољетнице, завршетка истраге, те подизање оптужнице у случају који је узнемирио босанскохерцеговачку јавности и отворио бројна питања.

"Кенан Кршо терети се за кривична дјела одузимања дјетета и сполни одношај са дјететом на нарочито понижавајући начин, док се Јасмин Зунђа терети за кривично дјело помоћ починитељу након извршеног кривичног дјела. Оптужница Тужилаштва Кантона Сарајево прослијеђена је Суду Кантона Сарајево на потврђивање", изјавила је за "Радио Слободна Европа" портпаролка Тужилаштва Кантона Сарајево Азра Бавчић.

Према писању медија, Кенан Кршо је дугогодишњи овисник о хероину са дебелим криминалним досјеом. Посљедњих година је, како пишу медији, постао симпатизер милитанте организације Исламска држава.

Када је крајем новембра пријавила нестанак, мајка дјевојчице рекла је да је она отета како би постала трећа супруга Кенана Крше. Након што је полиција пронашла Кршу и дјевојчицу у стану Јасмина Зунђе, дјевојчица је склоњена на сигурно, подсјећа "РСЕ".

Поменути радио наводи да ово није једини случај у којем се дјевојчице врбују за брак и постају жртве силовања.

У сигурној кући невладине организације Медица из Зенице многе малољетнице, жртве насиља, проналазе уточиште. Ту је била смјештена и једна тринаестогодишњакиња, сличне судбине попут дванаестогодишње Е. Б.

Психотерапеут у сигурној кући Медица Лејла Херемић каже да је требало много времена и рада да прича те малољетне жртве ипак добије сретан епилог.

"Тринаестогодишња дјевојчица је врбована од одрасле мушке особе под изговором ванбрачне заједнице и интимне везе. Рад са њом је био дуготрајног, с обзиром да је дјевојчица у почетку одбијала сваку врсту помоћи и вјеровала је у оно што јој је злостављач говорио. За њу су та рјешења која је он нудио била исправна, а начин живота на који јој је он објашњавао био је једини избор за њу", наводи Херемић.

Лејла Херемић каже да је рад са Е. Б. био дуготрајан, али је остварен напредак.

"Прво је било потребно да се отклоне такви ставови и таква увјерења дјевојчице, а затим да се успостави повјерење за психолошки рад са дјевојчицом, гдје би се могло радити на њеном опоравку. И код дјевојчице је направљен напредак у њеном психолошком опоравку и кренула је у школу. Постигао се позитиван став према животу и њеној мотивацији за даље", ријечи су Лејле Херемић.

"РСЕ" преноси њене ријечи да злостављач узнемиравао жртву и у сигурној кући, све док му законски није забрањен прилаз жртви.

Свакако је забрињавајуће то што трауме остављају посљедице и на психолошки и на физички развој дјевојчица, које тешко касније настављају нормалан живот.

"Оно што је евидентно да су оне кориштене, односно увјераване у различита погрешна увјерења, искривљена увјерења. Било је потребно радити на измјени њихових ставова, а самим тим и понашања. Оне су најчешће биле изоловане из социјалног окружења и живјеле у свијету који је за њих креирао тај починитељ дјела", каже психотерапеут из невладине организације Медица.

Стога, друштво треба обратити пажњу на рањиве групе, те заштити малољетнице на вријеме.

"Све дјевојчице које су биле збринуте у сигурној кући долазиле су из несређених породица у којима је постојало насиље у породици, те јако сиромашних породица у којима су злостављачи видјели прилику да им својим причама и обећањима понуде бољи живот. Дефинитивно је потребан појачан надзор свих институција, прије свега центара за социјалну заштиту и школа, а поред тога и оштрије казне и санкционисање тих починитеља", закључује Херемић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана