Put smrti Foča - Šćepan Polje biće proširen

Radmila Đević
Put smrti Foča - Šćepan Polje biće proširen

Foča - Put Foča - Šćepan Polje, na kojem se nedavno zbog katastrofalnih uslova dogodila tragedija u kojoj su poginule tri djevojke, biće proširen, a pored saobraćajnice biće postavljene zaštitne bankine.

Nadležne je alarmirala nesreća kada je autobus koji je saobraćao ka Crnoj Gori zbog uskog i zaleđenog puta sletio u provaliju u kojoj su život izgubile tri djevojke iz Pala i Podgorice, a povrijeđeno 13 putnika.

Prva mjera na "putu smrti" biće zabrana saobraćaja za sva vozila nosivosti veće od 12 tona.

- Zabrana je do sada važila samo za teretna vozila, a sada će biti proširena pa ovim putem neće moći saobraćati autobusi velikih gabarita, odnosno duži od osam metara - rekao je načelnik Foče Radisav Mašić, koji je o ovom problemu razgovarao sa ministrom saobraćaja i veza RS Neđom Trninićem.

Prema njegovim riječima, za proširivanje puta i stvaranje uslova za bezbjedan saobraćaj zaduženo je preduzeće "Putevi RS", koje će angažovati izvođača radova.

- Neki poslovi će početi čim to vremenske prilike dozvole, a do početka turističke sezone očekujemo da bude urađeno mnogo posla. Krivine sa malim radijusom će biti proširene, biće izgrađene podzide, bankine i proširen put gdje god je to moguće. Insistirali smo i da se put bolje održava i da kontrola saobraćaja bude bolja - naveo je Mašić.

On je istakao da će trajno rješenje ponuditi glavni projekat koji je Ministarstvo saobraćaja usaglasilo sa Evropskom komisijom za izradu glavnog projekta Foča - Hum sa međudržavnim mostom i izradu studijske dokumentacije za poboljšanje puta Sarajevo - Foča.

- Izabran je izvođač radova na projektovanju puta i ta faza bi trebalo da bude završena u ovoj godini sa optimističnim pretpostavkama da će realizacija investicije krenuti u narednoj godini. Tražili smo da se gradnja puta ne veže za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela - rekao je Mašić.

Radisav Mašić je objasnio da je gradnja puta planirana u dvije faze. Prva faza podrazumijeva izgradnju dionice Foča - Šćepan Polje sa novim mostom na rijeci Tari, a druga obnovu puta Foča - Sarajevo sa izgradnjom treće trake preko prevoja Rogoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana