Прошле године БиХ напустило 13.650 католичких вјерника

Срна
Прошле године БиХ напустило 13.650 католичких вјерника

Мостар - Бискупи у БиХ су се након засједања у Мостару осврнули на проблематику исељавања из БиХ, коју је прошле године, према њиховим подацима, напустило 13.650 католичких вјерника.

Мостарско-дувањски бискуп Ратко Перић рекао је да је само Херцеговину за пет година напустило 15.000 вјерника, а само прошле године Мостарско-дувањску и Требињско-мрканску бискупију 5.000 вјерника.


"Ми с црквене стране настојимо да учинимо шта можемо, а то је мало према ономе што би држава могла и морала", додао је бискуп Перић.

Говорећи о разлозима одлазака, кардинал Винко Пуљић рекао је да је у питању комплексна проблематика, да људи одлазе у иностранство у потрази за послом, те да цијеле породице одлазе ради бољег животног стандарда.

Он је оцијенио да је узрок исељавању и цјелокупна атмосфера, затим "игра са људским правима", али и васпитање, јер "често пута породица није одгајала за живот, него за уживање".

"Један од елемената је и да нисмо научили вољети своју родну груду, јер оно што се воли, за то се и жртвује. Изгубили смо оно што су наши стари баштинили, они су за ту груду гинули, на њој умирали, а ми то не знамо цијенити", истакао је кардинал.

Бискупска конференција БиХ одржала је 20. и 21. марта у просторијама Бискупског ординаријата у Мостару 72. сједницу којом је предсједавао кардинал Винко Пуљић, предсједник Бискупске конференције БиХ.

Учествовали су сви чланови Бискупске конференције БиХ и делегат Хрватске бискупске конференције, бискуп крижевачки Никола Кекић. С бискупима се сусрео и апостолски нунциј у БиХ надбискуп Луиђи Пезуто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана