Промоција јавашлука и сумњивог трошења

Ведрана Кулага
Промоција јавашлука и сумњивог трошења

Сарајево - Институције БиХ успјеле су лани да реализују тек око половине препорука ревизора, што је забрињавајуће низак ниво, упозорено је у годишњем извјештају о спровођењу препорука датих за 2014. годину, који је у посједу "Гласа Српске".

Канцеларија за ревизију институција БиХ дала је мишљење са резервом извјештају о извршењу буџета институција БиХ за прошлу годину, а у појединачним извјештајима за институције дато је око 460 препорука.

- Реализација препорука се креће између 50 и 60 одсто, чиме никако не можемо бити задовољни јер земље са високим степеном демократије биљеже стопу и до 90 одсто реализованих препорука ревизора - наведено је у извјештају, уз опаску да је број реализованих препорука већи код институција чији су буџети мањи.

Анализирајући препоруке и њихову реализацију из године у годину, ревизори истичу да институције углавном спроводе препоруке за чију реализацију је неопходно дјеловање саме институције којој је препорука дата, док се за препоруке које су заједничке већем броју институција предузимају одређене активности, али не у задовољавајућој мјери. Примјена препорука, додали су, значајно би повећала финансијску дисциплину и транспарентност трошења новца из буџета.

- Због тога је суштинско питање у реализацији препорука питање одговорности. Потребно је подизање одговорности на знатно виши ниво. Игнорантски однос према препорукама ревизије и закључцима Парламента БиХ најбоље говори о степену развоја друштва и владавини права - навели су ревизори.

Упозорили су да и даље изостају активности у првом реду институција система и оних за спровођење закона, које се огледају у покретању питања одговорности за управљање јавним новцем.

- Одсуство реаговања и оглушавање на препоруке ревизије и закључке Парламента БиХ је позив на јавашлук и незаконито трошење новца из буџета за које, на крају, нико не одговара - закључено је у извјештају.

Члан Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламента БиХ Драгутин Родић нагласио је да свака институција мора да се понаша одговорно и да води рачуна о новцу који троши из буџета.

- Има институција које, откако је почела ревизија њиховог пословања, никада нису добиле позитивно мишљење, али има и институција са напретком у реализацију препорука - закључио је Родић.

На нивоу БиХ има 75 институција за чије је финансирање лани потрошено 906,5 милиона КМ.

Замјерке

* Није успостављен систем интерне контроле

* Непрецизности код исплате накнада

* Велики издаци због изгубљених спорова

* Ангажман сарадника без јасних процедура

* Недовољна контрола трошкова за возила, репрезентацију и телефоне

* Нису донесене писане процедуре за реализацију вишегодишњих пројеката

* Новац из буџетске резерве није додјељиван транспарентно

Мишљења ревизора за 2014. годину

36 позитивних са скретањем пажње

31 позитивно

6 са резервом

1 уздржано

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана