Prodaja akcija Ljubije ne ugrožava Arselor Mital

Darko Gavrilović
Prodaja akcija Ljubije ne ugrožava Arselor Mital

Banjaluka - Prihvatanjem ponude "Izrael investment grupe" za većinski paket akcija u Rudnicima željezne rude "Ljubija" ni na koji način ne bi bilo ugroženo poslovanje "Arselor Mitala Prijedor", a s druge strane, doprinijelo bi snažnom razvojnom ciklusu i otvaranju hiljada radnih mjesta, istakli su juče u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

U reakciji na navode koje je na zakupljenom prostoru u jučerašnjem broju "Glasa Srpske" iznio direktor "Arselor Mitala Prijedor" Mladen Jelača, ministarstvo navodi da je on posegao za nizom neistina i neutemeljenih informacija.

- Navedeni tekst je izuzetno tendenciozan i u njemu je iznesen cijeli niz neistina i neutemeljenih informacija kojima se u zabludu može dovesti cjelokupna javnost RS na koju je u posljednje vrijeme na vrlo nekorektan i neprimjeren način vršen pritisak protestom radnika, izvoženjem teške mehanizacije na ulice i pokušajem blokade saobraćajnica, a u organizaciji menadžmenta "Arselor Mitala" i uz saglasnost njegovog većinskog vlasnika. S ciljem objektivnog informisanja javnosti, prinuđeni smo da reagujemo na tekst pod naslovom "Rudarenje bi bez 'Arselor Mitala' bilo ugašeno" u kojem je očigledno Jelača sam sebi postavljao pitanja i davao odgovore na njih - ističu u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

Podsjetili su da je poslije prodaje državnog kapitala u "Telekomu Srpske" i Naftnoj industriji RS, ova privatizacija trebalo da bude treća po vrijednosti jer je ponuda "Izrael investment grupe" dostizala 157 miliona KM.

- Tom ponudom ni na koji način ne bi bilo ugroženo poslovanje "Arselor Mitala" koji bi i dalje ostao većinski vlasnik sa 51 odsto akcija. Nije tačno da će kupac 65 odsto akcija "Ljubije" postati i vlasnik 49 odsto udjela u "Arselor Mitalu Prijedor", jer u "Ljubiji" postoje i drugi akcionari koji ukupno imaju 35 odsto akcija koje nisu bile predmet prodaje - ističu u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Prema njihovim navodima, netačna je Jelačina tvrdnja da je sud u RS potvrdio da "Arselor Mital" nije odgovoran za bilo kakve pogrešne radnje.

- U konkretnom slučaju postupak je sprovodila Poreska uprava RS, koja je na osnovu međunarodno verifikovane metodologije ustanovila da je za drugu polovinu 2010, 2011, 2012. i polovinu 2013. godine "Arselor Mital" koristio transferne cijene i na taj način oštetio Srpsku za oko 49 miliona KM, koliko iznosi dug za neplaćeni porez sa zateznim kamatama. Sud je, odlučujući na osnovu žalbe "Arselor Mitala", predmet vratio na ponovni postupak Poreskoj upravi, koja će ponovo odlučivati o neplaćenim porezima za navedeni period i izvršiti kontrolu uplate poreza i za period od polovine 2013. do danas. Građani RS i "Ljubija", kao suosnivač, imaju pravo i očekuju od "Arselor Mitala" i njegovog direktora Jelače, kao čovjeka iz Prijedora, da redovno izmiruju poreske obaveze, isplaćuju neraspoređenu dobit i da ne manipulišu transfernim cijenama između povezanih preduzeća - dodaju u ministarstvu.

U "Arselor Mitalu" su, kako navodi ministarstvo, svjesni da je ugovor iz 2004. godine zaključen isključivo u korist te kompanije i na štetu RS i "Ljubije" koja se zbog štetnog ugovora više ne može baviti svojom osnovnom djelatnošću - rudarstvom.

- Jelača u tekstu ističe da je potrebno praviti razliku između monopola i partnerstva, pri tom zaboravljajući činjenicu da se Vlada RS ponašala izuzetno partnerski, pokušavajući da sva pitanja budu rješavana dogovorom. Međutim, "Arselor Mital" ništa nije želio da promijeni da sporna pitanja budu riješena zbog čega je "Ljubija" već 12 i po godina mrtvo preduzeće. Posljednjim tekstom "Arselor Mital" nastavlja politiku pritiska svjestan da bi promjena odnosa u zastupanju akcija "Ljubije" u zajedničkom preduzeću bila značajno drugačija i da bi to stvorilo konkurenciju - ističu u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

Ocijenili su da je neprihvatanje odluke Vlade najštetnija odluka usmjerena direktno protiv RS, jer je propuštena izuzetno dobra razvojna šansa da dio novca dobijenog prodajom akcija "Ljubije" bude usmjeren u otvaranje više hiljada novih radnih mjesta širom Srpske.

Kazna za monopol i zloupotrebe

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS ističu da poreska kontrola u Srpskoj nije prvi slučaj da kompanija "Arselor Mital" zbog poslovanja dolazi pod lupu institucija jedne zemlje.

Renomirani svjetski portal "Blumberg", kako ističu, objavio je da je "Mital" zbog monopolističkog ponašanja i korišćenja posebnih odnosa između svojih kompanija u Južnoj Africi prošle godine kažnjen sa 110 miliona američkih dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana